Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderová struktura společnosti II. (GEN106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GEN106 - Genderová struktura společnosti II., Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jedním z hlavních organizačních principů současných společností je genderová diferenciace. Cílem kursu je přispět k sociologickému porozumění této diferenciace, ktreá byla, na rozdíl od vertikální či věkové struktury, dosud přehlížena. Je na čase zdůraznit sociologickou relevanci genderu jako jednoho z hlavních kriterií rozdělování společenského statusu, tj. práv a povinností jednotlivým členům společnosti, a to jak v tzv. obecné vertikální struktuře, tak v různých substrukturách. Po rekapitulaci teorií genderu se budeme v kursu systematicky zabývat důležitými strukturami genderové nerovnosti: organizací tzv. přirozené a materiální reprodukce společnosti (tzv. privátní sféra a veřejnost, rodina a pracovní trh), dále problematikou genderu a moci sociálních struktur a texty analyzující možnosti a limity překonávání nerovnosti mezi muži a ženami.Kurs prohlubuje a navazuje na poznatky z kurzu “Genderová struktura společnosti I”.;Na konci tohoto kursu budou studující schopni porozumět mechanismům reprodukce genderovvého řádu a aplikovat jej na generované jevy, problémy a instituce. Naučí se aplikovat teoretické poznatky na empirickou praxi v tématech probíraných v kursu s sambicí získat schopnost na jejich obecné použití. Své interpretace si ověří v terénní práci, s níž zlepší i své schopnosti akademického psaní a pocvičí se v oponentním řízení na práce spolustudujících.

Osnova

1. Koncepce kursu, zadání individuálních projektů2. Genderované struktury: Ženská identita mezi sexualitou a mateřstvím3. a 4. Samostatná práce na individuálních projektech a domácím úkolu5. Prezentace recenzí a námětů projektů6. Genderované struktury: Soukromá a veřejná sféra, genderované organizace7. Týden pro samostudium8. Genderová struktura společnosti - dokumentace9. Stratifikace a gender10. Kdo je mocný a kdo bezmocný?11. Genderovaná těla12. Společenská struktura bez genderu?

Literatura

Acker, Joan, Hierarchies, jobs, bodies, A theory of gendered organisations, in: The Social Construction of Gender. SAGE 1991.Connell, R.: Hegemonic Masculinity. Rethinking the Concept. Gender and Society, December 2005, s. 829 – 859 (31)Elshtain, Jean Bethke, The power and powerlessness of women, in: Bock, Gisela/ James, Susan (eds.), Beyond equality and Difference. Citizenship, feminist politics, female subjectivity, London and New York 1992.Finzi, Silvia Vegetti, Female identity between sexuality and maternity, in: Bock, Gisela/ James, Susan (eds.), Beyond equality and difference. Citizenship, feminist politics, female subjectivity, London and New York 1992.Lorber, Judith, Dismantling Noahs Ark, in: Lorber, Judith/ Farrell, Susan A. (eds.), The social construction of gender, Newbury Park, London, New Delhi 1991.and other literature in the sylaby

Požadavky

GEN103 Genderová struktura I.

Garant

doc. PhDr. Kateřina Nedbálková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Iva Šmídová, Ph.D.Mgr. Zuzana Lenhartová