Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie krajiny (HEN414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN414 - Ekologie krajiny, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit proměny středoevropské krajiny od postglaciálního období do současnosti, principy prognozování vlivu člověka na krajinu a principy tvorby ekologické sítě v krajině.Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty sociálních věd s pojmy a přístupy krajinné ekologie jako disciplíny spojující přístup ekologie a geografie. Studenti budou seznámeni s pojmy homogenity a heterogenity krajiny, biogeografickou diferenciací krajiny, mapováním biotopů v programu NATURA 2000.Objasněny budou principy krajinné dynamiky, sukcese ekosystémů a vývoje krajiny, ekologické stability krajiny.

Osnova

Krajiná ekologie jako vědní disciplina, klíčové pojmy a jejich proměny.Pojetí krajiny v zák. č. 114/1992 sb.Nutnost prostorového vymezení krajiny a problémy s tím spojené.Determinanty a závislé druhy. Biomy Evropy. Rozdíly přirozenýcha kulturních ekosystémů.Zákonitosti časové posloupnosti ekosystémů: principy sukcese,vývojová stádia, klimax.Biogeografická regionalizace Evropy, ČR.Struktura a fungování krajiny: přírodní a antropogenní (kulturní)faktory.Konektivita biotopů a fungování biokoridorů.Ekologická stabilita ekosystémů a krajiny.Podoba harmonické kulturní krajiny,technika jejího vymezení v ČR.Aplikace krajinné ekologie v oborových plánech zemědělství, lesního a vodního hospodářství, v komplexní územně plánovacídokumentaci..Ekologické sítě jako ilustrace uplatnění krajinoekologických principův plánování krajiny. Koncepce EECONET.Součástí výuky je dvoudenní terénní cvičení ve vegetačním období,pravděpodobně vBílých Karpatech (Hostětín).

Literatura

SÁDLO, Jiří. Krajina a revoluce :významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny českých zemí. 2. opr. vyd. Praha: Malá Skála, 2005. 247 s. ISBN 80-86776-02-6. infoSÁDLO, Jiří a David STORCH. Biotopy České republiky :biologická olympiáda 1999-2000, 34. ročník, přípravný text pro kategorie A, B. 1. vyd. Praha: Institut dětí a mládeže MŠMT ČR, 1999. 94 s. ISBN 80-86033-47-3. infoLIPSKÝ, Zdeněk. Krajinná ekologie :pro studenty geografických oborů. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1998. 129 s. ISBN 80-7184-545-0. infoFORMAN, Richard T. T. a Michel GODRON. Krajinná ekologie. Translated by Jan Těšitel. Vyd. 1. Praha: Academia, 1993. 583 s. ISBN 80-200-0464-5. infoMÍCHAL, Igor. Ekologická stabilita. 1. vyd. Brno: Veronica, 1992. 243 s. info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Antonín Buček, CSc.Ing. Linda Černušáková