Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodaření v krajině (HEN437)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN437 - Hospodaření v krajině, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. V úvodní části jsou objasněny abiotické a biotické prvky agroekosystému, principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím.Kurz studujícím umožňuje:analyzovat příčiny zájmových konfliktů ve venkovském prostoru;navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativamiStudent identifikuje příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.

Osnova

Půda a výživa rostlin – základní půdotvorné procesy. Organická hmota v půdě. Hnojiva statková a umělá, vliv na životní prostředí.Agroekosystém – Vznik a šíření zemědělství – přehled současných teorií, energie a zemědělství. osevní postupy.Současné světové zemědělství – industriální hospodaření v rozvinutých zemích, zemědělství Zelené revoluce, “zapomenuté zemědělství.Udržitelné hospodaření v krajině - charakteristika, možnosti hodnocení udržitelnosti. Teorie udržitelného hospodaření, „maximum sustainable yield“.Ekologické zemědělství I - principy, historie, standardy IFOAM.Ekologické zemědělství II – příklady používaných postupů.Ekologické zemědělství III - mimoprodukční – ekologické, ekonomické a sociální aspekty.Ekologické zemědělství IV - přímé vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli.Zemědělství a krajina – láska ke krajině a/nebo boj proti divočině?Venkov a zemědělství ve 21. století: současná venkovská krajina, současná zemědělská politika.Exkurze

Literatura

povinná literaturaURBAN, Jiří a Bořivoj ŠARAPATKA. Ekologické zemědělství :učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2003. 280 s. ISBN 80-7212-274-6. infodoporučená literaturaThe politics of land and food scarcity. Edited by Paolo De Castro. New York: Routledge, 2013. xiv, 154 p. ISBN 9780203084137. infoHUB, Pavel. Neber zvíře do úst, aneb, Podala snad Eva Adamovi jelito? :rozhovory o utrpení zvířat v systému živočišné výroby s dopadem na člověka, společnost a přírodu. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2012. 409 s. ISBN 9788026302155. infoCAROLAN, Michael S. The sociology of food and agriculture. New York: Routledge, 2012. xii, 317 s. ISBN 9780415698511. infoESTABROOK, Barry. Tomatoland :how modern industrial agriculture destroyed our most alluring fruit. Kansas City, MO: Andrews McMeel Pub., 2012. xxi, 233 p. ISBN 9781449423452. infoNESTLE, Marion a Malden C. NESHEIM. Why calories count :from science to politics. Berkeley: University of California Press, 2012. 288 p. ISBN 9780520262881. infoWALDAU, Paul. Animal rights :what everyone needs to know. New York, N.Y.: Oxford University Press, 2011. [xvii], 23. ISBN 9780199739974. infoSAGE, Colin. Environment and food. New York: Routledge, 2011. xv, 320 p. ISBN 9780415363129. infoGRUEN, Lori. Ethics and animals :an introduction. New York: Cambridge University Press, 2011. xvi, 233 p. ISBN 9780521717731. infoWIRZBA, Norman. Food and faith :a theology of eating. New York: Cambridge University Press, 2011. xix, 244 s. ISBN 9780521195508. infoGREENBERG, Paul. Four fish :the future of the last wild food. New York: Penguin Press, 2010. 284 p. ;. ISBN 9781594202568. infoSTEEL, Carolyn. Hungry city :how food shapes our lives. London: Vintage Books, 2009. xiii, 383. ISBN 9780099531685. infoDAVIS, Ellen F. Scripture, culture, and agriculture :an Agrarian reading of the Bible. New York: Cambridge University Press, 2009. xvii, 234. ISBN 9780521732239. infoWRIGHT, Julia. Sustainable agriculture and food security in an era of oil scarcity :lessons from Cuba. Sterling, VA: Earthscan, 2009. xvi, 261 p. ISBN 9780415507349. infoEthical traceability and communicating food. Edited by Christian Coff. [Berlin?]: Springer, 2008. xxvi, 318. ISBN 9781402085239. infoŠARAPATKA, Bořivoj a Urs NIGGLI. Zemědělství a krajina :cesty k vzájemnému souladu. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 271 s. ISBN 978-80-244-1885-8. infoFood biotechnology in ethical perspective. Edited by Paul B. Thompson. 2nd ed. Dordrecht: Springer, 2007. ix, 340 p. ISBN 9789048174461. infoThe SAGE handbook of environment and society. Edited by Jules Pretty. 1st pub. Los Angeles, Calif.: SAGE Publications, 2007. xiii, 626. ISBN 978-1-4129-1843-5. infoThe Earthscan reader in sustainable agriculture. Edited by Jules N. Pretty. Sterling, VA: Earthscan, 2005. xxii, 405. ISBN 1-84407-236-3. infoKORTHALS, Michiel. Before dinner :philosophy and ethics of food. Translated by Frans Kooymans. Dordrecht, Netherlands: Springer ;, 2004. xiii, 213. ISBN 1402029926. infoPRETTY, Jules. Agri-culture :reconnecting people, land and nature. 1st pub. London: Earthscan Publications, 2002. xvi, 261 s. ISBN 1-85383-925-6. infoJANDÁK, Jiří, Alois PRAX a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2001. 140 s. ISBN 80-7157-559-3. infoLAPKA, Miloslav a Miroslav GOTTLIEB. Rolník a krajina :kapitoly ze života soukromých rolníků. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. 166 s. ISBN 80-85850-83-4. infoPRAX, Alois, Jiří JANDÁK a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1999. 153 s. ISBN 80-7157-145-8. infoHENDERSON, Elizabeth a Robyn VAN EN. Sharing the harvest :a guide to community supported agriculture. Edited by Joan Dye Gussow. 1st print. Vermont: Chelsea Green Publishing Company, 1999. xvi, 254 s. ISBN 1890132232. infoPRETTY, Jules. The living land :agriculture, food and community regeneration in rural Europe. 1st pub. London: Earthscan Publications, 1998. xii, 324 s. ISBN 1-85383-516-1. infoBARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996. 134 s. ISBN 80-7078-354-0. infoBARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996. 179 s. ISBN 80-7078-353-2. infoCHAZANOV, Anatolij Michajlovič. Nomads and the outside world. Edited by Ernest Gellner, Translated by Julia Crookenden. 2nd ed. Wisconsin: University of Wisconsin Press, 1994. lix, 382 s. ISBN 0-299-14284-1. infoHODDER, Ian. The domestication of Europe :structure and contingency in neolithic societies. Cambridge, Mass., USA: B. Blackwell, 1990. x, 331 p. ISBN 0631177698. info

Požadavky

Součástí výuky je i tématika základů zemědělské produkce (základní pojmy pedologie, výživy rostlin, ad.). Studentům, kteří absolvovali předchozí zemědělské či lesnické studium, bude tato část uznána.

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D.