Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uvedení do biologie II (HEN442)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN442 - Uvedení do biologie II, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je podat přehled botanické tematiky se zřetelem k ochrana přírody a krajiny, ohroženým druhům rostlin, identifikovat příčiny ohrožení a možnosti aktivní druhové ochrany.Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit základní pojmy populační biologie druhů, způsoby studia časových a prostorových změn vegetace a analýzovat vegetační data.

Osnova

1. Úvod, stručně o historii botaniky jako vědy a jejích směrů. Úvod do morfologie: extrémní adaptace rostlin.2. Histologie - typy pletiv a jejich funkce. Morfologie - orgány cévnatých rostlin: kořen.3. Morfologie - orgány cévnatých rostlin (struktura, funkce, modifikace)stonek, list, květ, květenství, plod (+způsoby šířenísemen).4. Fotosyntéza - základní princip, chlorofyl, adaptace rostlin (C3, C4 aCAM).5. Základní systematické členění rostlin: Vyšší rostliny.6. Ekologie rostlinných populací na příkladech: Onosma visianii, Globularia punctata.7. Fytocenologie - nauka o vegetaci. Výškové členění přirozených apolopřirozených typů vegetace od nížin do hor - 1. část.8. Výškové členění přirozených a polopřirozených typů vegetace od nížin do hor - 2. část.9. Fenologické projevy rostlin, migrace rostlin, rostlinné invaze.10. Ohrožené druhy rostlin, příklady údržby chráněných území ve vztahu k ohroženým rostlinným druhům..11. Ochrana fytogenofondu v urbanizované krajině.

Literatura

KUBÁT, Karel. Botanika. 2. vyd. Praha: Scientia, 2003. 231 s., [1. ISBN 80-7183-266-9. infoPYŠEK, Petr a Lubomír TICHÝ . Rostlinné invaze. Brno: Rezekvítek, 2001. 40 s. ISBN 80-902954-4-4. infoVICHEREK, Jiří , Vladimír ANTONÍN , Jiří DANIHELKA , Vít GRULICH , Bronislav GRUNA , Zbyněk HRADÍLEK , Vladimír ŘEHOŘEK , Kateřina ŠUMBEROVÁ , Petr VAMPOLA a Alois VÁGNER. Flóra a vegetace na soutoku Moravy a Dyje. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 362 s. ISBN 80-210-2386-4. info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Jelínek, Ph.D.