Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní architektura mezi utopií, ideálem a současností (HEN507)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN507 - Moderní architektura mezi utopií, ideálem a současností, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit pojmy a principy základních směrů architektury 20. století v Evropě a v USA. Na základě nabytých znalostí bude schopen uvědomit si environmentální souvislosti architektury a urbanismu a bude schopen vnímat struktury, které utváří každodenní prostředí člověka (příklad města Brna).

Osnova

1. Úvodní hodina2. Teorie, historie, kontext3. Původ „moderní architektury“4. Adolf Loos a purismus5. "Jiné" proudy moderní architektury 1. pol. 20. století6. Hlavní směry moderní architektury a Le Corbusier7. Funkcionalismus a internacionální styl8. Poválečná architektura9. Postmoderní architektura10. Tradice jako paralela a protiklad(?) moderny11. K přírodě šetrná architektura a urbanismus před 199012. Odstíny „zelené architektury“ po roce 199013. Exkurze: centrum Brna

Literatura

KROUPA, J. Moderní architektura - mezi utopií, ideálem a současností. Učební text pro kurz HEN 507. Brno: MU FSS, 2008.FRAMPTON, K. Moderní architektura: kritické dějiny. Praha: Academia, 2004.GÖSSEL P.; LEUTHÄUSEROVÁ G., Architektura 20. století, Praha: Slovart, 2006.HRŮZA, J. Stavitelé měst. Praha: Agora, 2011.KRATOCHVÍL, P. Současná česká architektura a její témata. Praha: Ladislav Horáček - Paseka, 2011.DAY, Ch. Duch a místo: uzdravování našeho prostředí, uzdravující prostředí. Translated by Lucie Koutková - Libuše Mohelská. Brno: Era, 2004.SUSKE, Petr. Ekologická architektura ve stínu moderny: podstata, principy a mýty. Brno: ERA, 2008.PETER, J. The oral history of modern architecture: interviews with the greatest architects of the twentieth century. New York: Harry N. Abrams, 2000.

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Dostalík, Ph.D.