Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní texty environmentalistiky (HEN616)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN616 - Základní texty environmentalistiky, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolventi a absolventky kurzu budou mít znalost o vybraných základních textech oboru, které široce uplatní při studiu dalších předmětů na Katedře environmentálních studií. Přestože se totiž na zmíněné texty odvolává řada vyučovaných kurzů, jejich soustavné a podrobné studium není dosud studentům prostřednictvím žádného vyučovaného předmětu zprostředkované.Předmět se rovněž zaměří na rozvinutí schopnosti formulovat argumentované texty, schopnost kritické náhledu a společné diskuse.V neposlední řadě absolvování kurzu povede k hlubšímu porozumnění příčinám environmentálních problémů.

Osnova

Pro absolvování kurzu bude vyžadována výrazná příprava studentů mimo vlastní výuku a průběžné konzultace s vyučujícím. Na jednotlivé lekce bude vyžadovaná podrobná znalost vybrané části z probíraného anglického či českého textu. Studenti budou mít za úkol na každou lekci vypracovat krátkou psanou reakci na otázku vztahující se k řešenému textu a zároveň připravit dvě podrobné otázky vlastní, které jsou na text navázané. Vyučující na začátku každé lekce vybranou část textu spolu se studenty a studentkami představí a zasadí do příslušného kontextu. Následně budou rozebírané vypracované texty a bude diskutováno o připravených otázkách. Podoba jednotlivých lekcí se nicméně může lišit v závislosti na potřebách vyplývajích z povahy daných textů i v závislosti na požadavcích studentů a studentek. Předmět bude vyučován v českém jazyce.

Literatura

Lovelock, James E. 1994. Gaia - živoucí planeta. Praha: Mladá frontaLeopold, Aldo. 1999. Obrázky z~chatrče a rozmanité poznámky. Tulčík: Abies, 1999Fleming, Pat, Joanna Macy, Arne Naess, John Seed. 1993. Myslet jako hora. Prešov: Abies PublishersKohák, Erazim. 1998. Zelená svatozář. Praha: Sociologické nakladatelstvíSchumacher, E. F. 2000. Malé je milé. Brno: DoplněkBrundtlandová, Gro Harlem. 1991. Naše společná budoucnost. Praha: AcademiaCarson, Rachel. 1996. Mlčící jaro. In Závod s~časem: Texty z~morální ekologie. Erazim Kohák, Rudolf Kolářský, Igor Míchal eds. Praha: TorstSweitzer, Albert. 1936. Úcta k~životu. Přednáška.Meadows, Dennis L., Donella H. Meadows, Jörgen Randers. 1995. Překročení mezí. Praha: Argo

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.Mgr. Nicholas Paul OrsilloMgr. Jan Skalíkdoc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.Mgr. Blanka Dobešová