Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální aspekty využívání energie (HEN644)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN644 - Environmentální aspekty využívání energie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

viz ev. info z minulých ročníků, souhrnně pak http://amper.ped.muni.cz/eave/. Samotný rozvrha zadaná četba viz http://amper.ped.muni.cz/eave/2015.html.Absolventi porozumí příčinám globálního oteplování a budou je umět vysvětlovat. Totéž v menší míře pro změnu klimatu oteplováním a změněným složením ovzduší vyvolanou a její dopady, pro adaptace na měnící se klima. Získají základní orientaci v oboru zmírňování změny klimatu, čili zejména cest ke snížení emisí skleníkových plynů: snížení potřeby toků energie i zajištění zbývající potřeby obnovitelnými zdroji.

Osnova

Co to je skleníkový jev, jak je veliký, čím je působený, jak se zesílil a roste, k čemu to vede: k oteplování Země.Proč skleníkový jev sílí: vinou spotřeby fosilních paliv.Oteplování globální a regionální jako hlavní příčina klimatické změny.Další faktory působící na tuto změnu: aerosoly ze spalování, změna využití krajiny.Jaké jsou přírodní vlivy na stav klimatického systému.Jak se jeho stav mění a bude měnit, jaké jsou dopady těchto změn.Čemu se již nelze vyhnout (a máme se na to adaptovat).Jaké jsou cesty k tomu, aby emise skleníkových plynů přestaly růst a pak klesaly k nule.Co se označuje jako mitigace. Jak moc to spěchá.Další (neklimatické) škody působené využíváním fosilních zdrojů energie.Vize zerocarbonbritain.org – společnosti, která skleníkový jev už nezesiluje.Koncept udržitelného rozvoje, neudržitelnost dnešní spotřeby, její morální aspekty.Co může dělat každý, aby svůj příspěvek k oteplování minimalizoval.Co může a má dělat obec, firma, stát, EU, OSN.Dobré a špatné příklady. Kde jak plýtváme, jak s tím přestat.Obdoba s 2. světovou válkou – ubrání se lidstvo samo před sebou, zachráníme civilizaci?

Literatura

doporučená literaturaMILÉŘ, Tomáš a Jan HOLLAN . Klima a koloběhy látek – Jak funguje klimatický systém Země, proč a jak se klima mění. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. ISBN 978-80-210-7109-4. URL info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc.RNDr. Jan Hollan, Ph.D.