Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město a krajina: mezi ideály a každodenností (HEN648)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEN648 - Město a krajina: mezi ideály a každodenností, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje základní vhled do problematiky městského prostředí a jeho krajinného zázemí, do jejich plánování, využívání a užívání. Studenti se seznámí s logikou prostorového a územního plánování, s procesy tvorby a schvalování územně plánovacích podkladů, územně plánovací dokumentace a politiky územního rozvoje. Studenti dále získají přehled o historii vývoje vztahu města a krajiny a o vývoji urbanismu jako myšlenkové tradice i praxe. Mezi cíle patří i reflexe environmentálních a společenských souvislostí urbanizace, včetně témat jako je participace veřejnosti, ideologické konflikty v prostředí nebo šetrná doprava. Cílem kurzu je rovněž rozvíjet schopnost studentů kriticky číst vybrané texty a analyzovat problémové situace v prostorových vztazích. Studenti se naučí hledat možná řešení vybraných problémů a dokáží konkrétní problémy zobecnit a převést do teoretické roviny. Studenti se seznámí také s některými základními metodami užívanými při výzkumu prostoru.

Osnova

Stručná historie měst a územního plánováníSoučasné prostorové plánování v ČR (urbanismus, územní plánování, krajinné plánování)Příroda ve městěMěsto a ideologieParticipace veřejnostiEnvironmentální souvislosti urbanizaceŠetrná doprava ve městechAktuální ekologicky šetrné směry v prostorovém plánování (teorie, praxe, paradoxy)Exkurze a terénní praktika (celkem tři)

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Dostalík, Ph.D.Mgr. Radoslava KrylováMgr. Tomáš Bek