Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza zahraniční politiky (MVZ156)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVZ156 - Analýza zahraniční politiky, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto kurzu bude student schopen definovat a vysvětlit základní procesy tvorby zahraniční politiky na její individuální, byrokratické, státní i mezinárodní úrovni. Kurz rovněž umožní studentovi identifikovat hlavní aktéry zahraniční politiky, analyzovat jejich zapojení do procesu tvorby zahraniční politiky, pojmenovat a interpretovat základní problémy, které se s procesem tvorby zahraniční politiky pojí a demonstrovat tyto problémy při konkrétní analýze zahraniční politiky. Cílem je rovněž rozvoj kritického myšlení o zahraniční politice, student si tedy osvojí i argumentační schopnosti v oblasti tvorby a hodnocení zahraniční politiky, stejně tak jako schopnosti své argumenty a hodnocení odůvodnit.Kurs je zaměřen zejména na interakci v průběhu seminářů a na aktivní písemnou přípravu před semináři. Studenti tedy budou v průběhu semestru aplikovat jednotlivé analytické koncepty na vybranou zemi a tyto analýzy budou kriticky diskutovány a reflektovány v seminárních částech.Písemné přípravy umožní hodnotit argumentační a analytické schopnosti studentů v průběhu semestru. Pochopení a demonstraci hlavních výzev tvorby zahraniční politiky pak studenti prokáží v závěrečné práci, která bude sestávat z návrhu zahraničněpolitické koncepce vybrané země.

Osnova

1. Role a místo zahraniční politiky v hlavních teoriích mezinárodních vztahů: výzkum bottom-top, top-bottom, ideas all the way down.2. Vznik, vývoj a současný stav analýzy zahraniční politiky3. - 4. Individuální rovina analýzy: psychologické kognitivní přístupy, vliv rolí na rozhodování aktérů (operational code),racionalita instrumentál/ omezená, vztah aktér prostředí5. - 8. Státní úroveň analýzy byrokracie: - model byrokratické politiky, organizační politiky, rozhodovací proces,skupinová dynamika aktéři - politické strany,instituce,zájmové skupiny kulturní kontext - ideje, normy,identita, kultura, média, veřejné mínění, národní dějiny.9. - 10. Systémová úroveň analýzy: proměny systémové polarity a jejich dopad na tvorbu zahraniční politiky, velké vs. malé státy, vliv systémových ideových diskurzů na ZP, nestátní mezinárodní aktéři, státní suverenita.11. - 12. Kritické přístupy k zahraniční politice:13. Does Foreign Policy Matter?

Literatura

HOLLIS, Martin a Steve SMITH. Mezinárodní vztahy: výklad a porozumění : Explaining and understanding international relations (Orig.) : Teorie mezinárodních vztahů : interpretace a porozumění (Variant.). 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2000. 248 s. ISBN 80-85959-64-X. infoNEACK, Laura a Jeanne A. K. HEY. Foreign Policy Analysis. Continuity and Change in its Second Generation. Englewood Cliffs: Prentice Hall, 1995. ISBN 0-13-060575-1. infoNEACK, Laura. The New Foreign Policy. New York, Oxford: Rowman and Littlefield Publishers, Inc., 2003. ISBN 0-7425-0147-7. infoSINGER, Eric a Valerie HUDSON. Political Psychology and Foreign Policy. Oxford, Boulder: Westview Press, 1992. ISBN 0-8133-8013-8. infoWALTZ, Kenneth. Man, the State and War. A Theoretical Analysis. New York: Columbia University Press, 2001. ISBN 0-231-12537-2. infoWENDT, Alexander. Social theory of international politics. 1st pub. Cambridge: Cambridge University Press, 1999. xv, 429 s. ISBN 0-521-46557-5. info

Garant

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Kořan, Ph.D.