Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Izrael v mezinárodních vztazích (MVZ214)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVZ214 - Izrael v mezinárodních vztazích, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Izrael v mezinárodních vztazích (MVZ214) si klade za cíl seznámit studenty s klíčovými aspekty a faktory, které ovlivňují postavení Státu Izrael v mezinárodních vztazích a formulaci jeho zahraniční politiky, které jsou v mnoha ohledech unikátní. Studenti se v průběhu kurzu budou detailně věnovat analýze postavení Izraele v regionu Blízkého východu (se zaměřením na vztahy se sousedy i klíčovými regionálními aktéry a důrazem na mírový proces v rámci arabsko-izraelského konfliktu) i ve světě (vztahy s USA, EU, OSN). Důraz bude kladen i na jednotlivé skupiny v izraelské společnosti a analýzu jejich vlivu na formulaci izraelské zahraniční a bezpečnostní politiky. Na konci tohoto kurzu by studenti měli být schopni analyzovat vývoj a změny v koncepci izraelské zahraniční politiky, její hlavní principy; prokázat znalost klíčových událostí a v neposlední řadě ovládat práci s historickými dokumenty a primárními zdroji.

Osnova

1) Seznámení s obsahem předmětu, podmínkami ukončení. Historický vývoj do 1. světové války v hlavních bodech.2) Historický vývoj od 20. let 20. století do roku 2000.3) Židovská diaspora a její role v mezinárodní politice.4) Izraelské politické spektrum a postoje jednotlivých stran k zahraniční politice.5) Role náboženství v izraelské politice a společnosti.6) Dokumentární film a diskuze.7) Přeshraniční vztahy Izraele z hlediska náboženství.8) Státní svátek – není výuka.9) Pozice Státu Izrael v mezinárodních vztazích I: Izrael na Blízkém východě.10) Pozice Státu Izrael v mezinárodních vztazích II: Izrael a západní svět.11) Bezpečnostní problémy v kontextu blízkovýchodního konfliktu.12) Arabsko-izraelský mírový proces.13) Současný Izrael – zásadní události po roce 2000 s vlivem na mezinárodní vztahy.

Literatura

povinná literaturaEichmann :jeho život a zločiny. Edited by David Cesarani, Translated by Petra Kůsová. Vyd. 1. Praha: Argo, 2008. 420 s. ISBN 978-80-7203-951-7. infoALBRIGHT, Madeleine a Bill WOODWARD. Madeleine Albright :madam secretary. New York: Miramax books, 2003. xiv, 562 s. ISBN 0-7868-6843-0. infoGILBERT, Martin. Izrael :dějiny. 1. vyd. Praha: BB art, 2002. 668 s. ISBN 80-7257-740-9. infoBLACK, Ian a Benny MORRIS. Mossad : izraelské tajné války : dějiny izraelské tajné služby : Israeľs secret wars (Orig.). Translated by Tamara Váňová and Zdeňka Sparlingová. Vyd. 1. Brno: Bonus A, 1996. 625 s. ISBN 80-85914-14-. info

Požadavky

Číst odbornou literaturu v angličtině.

Garant

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Taterová, M.A.