Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy dějin mezinárodních vztahů ve 20. století (MVZ413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVZ413 - Vybrané problémy dějin mezinárodních vztahů ve 20. století, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá vybranou problematikou dějin mezinárodních vztahů. Navazuje na dějiny mezinárodních vztahů přednášené v rámci bakalářského studia. Absolvováním předmětu si studenti rozšíří a prohloubí znalosti ve vybraných oblastech dějin mezinárodních vztahů; zlepší své schopnosti předkládat promyšlená, racionální a fakticky správná zdůvodnění historických událostí v oblasti dějin mezinárodních vztahů a také interpretovat dějiny mezinárodních vztahů ve 20. století.

Osnova

1. Uvedení do problematiky, seznámení s obsahem předmětu, zadání literatury a referátů2. Vzestup Japonska mezi světové mocnosti a důsledky pro systém mezinárodních vztahů3. Koloniální politika evropských mocností mezi světovými válkami4. Role Sovětského svazu ve 2. světové válce. Nedobrovolná změnaaliancí a její zahraničně-politické důsledky pro poválečné uspořádání I.5. Role Sovětského svazu ve 2. světové válce. Nedobrovolná změna aliancí a její zahraničně-politické důsledky pro poválené uspořádání II.6. Spojené státy a konec izolacionistické zahraniní politiky. Zahraničně-politické okolnosti vstupu USA do 2. světové války7. Dekolonizace, komparace přístupů evropských mocností a jejich důsledky8. Formování a rozpad sovětského bloku9. Arabsko-izraelské války a jejich vliv na světovou politiku10. Politika detente a nová německá východní politika jako její součást11. Tendence v procesech zbrojení a odzbrojení v období studené války12. Mocenský bipolarismus versus ekonomický tripolarismus v období studené války. Přesuny světové ekonomické moci po roce 194513. Závěrečná diskuse a přednesení zbývajících referátů

Literatura

JUDD, Denis. Vzestup a pád Britského impéria (Variant.) : Impérium : britská imperiální zkušenost od roku 1765 do současnosti. infoCROZIER, Brian. Vzestup a pád sovětské říše. Translated by Nina Vrbovcová. 1. vyd. v čes. jazyce. Praha: BB art, 2004. 679 s. ISBN 80-7341-349-3. infoWANNER, Jan. Spojené státy a evropská válka, 1939-1945. Díl I., Pevnost Amerika : Pevnost Amerika (Variant.). Praha: Dokořán, 2001. 229 s. ISBN 80-86569-01-1. infoKISSINGER, Henry. Umění diplomacie :od Richelieua k pádu Berlínské zdi. 2., opr. vyd. Praha: Prostor, 1997. 946 s. ISBN 80-85190-59-1. infoLUŇÁK, Petr. Západ : Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce. 1. vyd. Praha: Libri, 1997. 460 s. : i. ISBN 80-85983-29-X. info

Požadavky

Základním předpokladem je schopnost pracovat s česky a anglicky psanou literaturou. Znalosti dalších jazyků, zejména německého, francouzského a ruského jsou vítány.

Garant

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Kříž, Ph.D.Mgr. Zinaida Shevchuk, Ph.D.