Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mezinárodních vztahů (MVZ800)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVZ800 - Úvod do mezinárodních vztahů, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto kursu je seznámit studenty s pojmy, které se v disciplíně mezinárodních vztahů používají, s povahou a postavením hlavních aktérů mezinárodního dění, charakterizovat nejčastěji aplikované přístupy k mezinárodním vztahům a nabídnout jim přehled vývoje a orientace tohoto vědního oboru. Studenti si osvojí schopnost relevantním způsobem používat odborné termíny, s nimiž se v oboru pracuje, a budou se pojmově orientovat v hlavních problémech a trendech, jež v něm jsou diskutovány. Absolventi kursu by tudíž měli být schopni sledovat problematiku oboru v adekvátním kontextu a správně interpretovat hlavní procesy.

Osnova

INOVOVANY SYLABUS, KTERY JE JEDINE PLATNY PRO TENTO KURS NA OBDOBI PODZIM 2008, JE K DISPOSICI V IS POD KODEM PRISLUSNEHO KURSU V ODDILE "STUDIJNI MATERIALY"! TAMTEZ NALEZNETE I TEXTY KE STUDIU!1) Příprava na studium, orientace v zadané literatuře, příprava harmonogramu studia.2) Povaha, předmět a metody disciplíny mezinárodní vztahy, povaha mezinárodních vztahů, roviny analýzy, hlavní oblasti výzkumu během vývoje oboru, klíčové způsoby chápání mezinárodních vztahů, hlavní aktéři.3) Aktéři: (národní) stát kontra nestátní aktéři (IGO, NGO atd.), vlastnosti státu, jeho historický vývoj, klasifikace nestátních aktérů, specifikace jednotlivých typů nestátních aktérů, hlavní problémy spojené s jejich činnosti a vztahem vůči státu.4) Mezinárodní systém a jeho historický vývoj, etapy vývoje mezinárodního systému, jejich charakterizace a hlavní problémy, jež se v jejich rámci vyskytly.5) Moc a bezpečnost v mezinárodním prostředí, povaha moci v mezinárodním prostředí, význam anarchie, působení rovnováhy moci, distribuce moci, hegemonie, problematika spojeneckých svazků, různé koncepty a vize bezpečnosti.6) Zahraniční politika, zájmy a cíle, základní modely zahraniční politiky, jejich obsah, další dílčí problémy ovlivňující utváření zahraniční politiky včetně psychologických aspektů, národní zájem, praktické nástroje zahraniční politiky.7) Opakování, první zápočtový test.8) Konflikty a jejich řešení I., příčiny války, faktory omezující vedení války, pravidla vedení války, uplatnění práva, funkce války, zbrojení a odzbrojování, charakteristika konfliktu, prevence konfliktu.9) Konflikty a jejich řešení II.10) Mezinárodní politická ekonomie: ekonomika v rozvinutém světě, role ekonomie v mezinárodních vztazích, klíčové ekonomické procesy v soudobém světě, mezinárodní politické ekonomie jako klíčový soubor mezinárodních vztahů, vývoj světové ekonomiky po druhé světové válce.11) Globalizace: podoby, přednosti, rizika, povaha globalizace, její vlastnosti, slabé a silné stránky globalizace, role nacionalismus jako jednoho z hlavních faktorů ovlivňujících průběh globalizace.12) „Občanská společnost“ v mezinárodním prostředí?: tvorba, zdroje a možnosti mezinárodního práva, jeho historické tradice, specifická role problematiky lidských práv, funkce mezinárodních soudů.13) Třetí svět v globální politice: problematika vztahu Sever-Jih, zahraniční investice v rozvojovém světě, hlavní problémy rozvojových zemí (chudoba, zadluženost apod.), role zemí třetího světa v mezinárodní politice, otázky humanitární pomoci.

Literatura

The globalization of world politics :an introduction to international relations. Edited by John Baylis - Steve Smith. 3rd ed. New York :.: Oxford University Press, 2005. xxxvii, 81. ISBN 0-19-927118-6. infoGOLDSTEIN, Joshua S. International relations. 5th ed. New York: Longman, 2003. xxvii, 593. ISBN 0-321-08875-1. infoPLECHANOVOVÁ, Běla. Úvod do mezinárodních vztahů :výběr textů. Translated by Vladimír Petkevič - Běla Plechanovová. Vyd. 1. Praha: Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 2003. 288 s. ISBN 80-86130-22-3. infoVIOTTI, Paul R. a Mark V. KAUPPI. International relations and world politics :security, economy, identity. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, 2001. xvi, 528 s. ISBN 0-13-017277-4. infoWAISOVÁ, Šárka. Úvod do studia mezinárodních vztahů. Edited by Markéta Šálená. 1. vyd. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2002. 159 s. ISBN 80-86473-16-3. infoWAISOVÁ, Šárka. Řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005. 206 s. ISBN 80-7178-390-0. info

Garant

PhDr. Pavel Pšeja, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Pšeja, Ph.D.Mgr. et Mgr. Oldřich Krpec, Ph.D.Mgr. et Mgr. Jakub Fučík