Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do bezpečnostní politiky (MVZ807)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVZ807 - Úvod do bezpečnostní politiky, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět MVZ807 Bezpečnost v jaderném věku si klade za cíl seznámit studenty s vývojem zásadních bezpečnostních témat 2. poloviny 20. století, souvisejících zejména s průběhem a ukončením studené války. Druhá část předmětu se zabývá proměnou mezinárodního bezpečnostního prostředí vyplývající ze završení studené války a nejvýznamnějším bezpečnostním problémům a hrozbám druhého jaderného věku ( např. proliferace zbraní hromadného ničení a raketových technologií, role jaderných zbraní či problematika darebáckých států). Pozornost bude věnována i jednáním o kontrole zbrojení a jejich výsledkům.Hlavní cíle kurzu jsou:osvojení si základních konceptů a pojmosloví strategických studií; porozumění vývoji mezinárodního bezpečnostního prostředí v období studené války; získaní základních znalostí o současné bezpečnostní architekuře světa a hlavních bezpečnostních hrozbách současnosti.

Osnova

1. Úvod do problematiky2. Bezpečnostní otázky ve čtyřicátých letech3. Masivní odveta, první éra americké vojenské superiority a sovětská reakce4.Od druhé éry americké vojenské superiority ke strategické paritě5. Jednání o kontrola zbrojení v 60. a 70. letech6. Sovětské systémy protiraketové obrany7. Americké systémy protiraketové obrany8. Vývoj bezpečnostních otázek v 80. letech9. Vývoj procesu kontroly zbrojení a odzbrojen9 v 80. letech10. Jednání o omezení strategických zbraní po konci studené války11. Multilaterální smlouvy o kontrole zbrojení (NPT, CTBT, BTWC, CWC)12. Francie, Čína, Velká Británie a menší jaderné velmoci13. "Darebácké státy" (KLDR, Irán, Irák)

Literatura

CIRINCIONE, Joseph, Jon B. WOLFSTHAL a Miriam RAJKUMAR. Deadly arsenals :nuclear, biological, and chemical threats. 2nd ed. Washington, D.C.: Carnegie Endowment for International Peace, 2005. x,490 s. ISBN 0-87003-216-X. infoKUCHYŇKOVÁ, Petra a Petr SUCHÝ . Kontrola zbrojení a odzbrojení - řešení, nebo problém sám o sobě? In Vývoj a výsledky procesů kontroly zbrojení a odzbrojování. Marnost nad marnost? 1. vyd. Brno: IIPS, 2005. s. 9-14, 6 s. ISBN 80-210-3881-0. infoKHOL, Radek a František ŠULC. Protiraketová obrana :americký projekt a jeho mezinárodní souvislosti. Praha: Ústav mezinárodních vztahů, 2004. 160, xvi s. ISBN 80-86506-42-8. infoROJČÍK, Ondřej a Petr (eds.) VILÍMEK . Proliferace jaderných zbraní: problémoví aktéři. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. Mezinárodní politologický ústav, 2006. 124 s. Ediční řada Studie. Svazek č. 40. ISBN 80-210-4119-6. infoSmoke, Richard: National Security and Nuclear Dilemma. New York: McGraw-Hill.

Garant

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.Mgr. et Mgr. Petr Vilímek, Ph.D.