Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy politických stran (POL102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POL102 - Systémy politických stran, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základními pojmy, modely a teoretickými přístupy vztahujícími se k vysvětlení charakteru a fungování stran a systémů politických stran. Dále získají studenti obecný rozhled v podobě politického stranictví v demokratických režimech a podrobně se seznámí s vybranými stranickými systémy.

Osnova

1. Informace ke kursu a literatura, 2. Teorie politických stran I. 3. Teorie politických stran II. 4. Teorie stranických systémů I. 5. Teorie stranických systémů II. 6. Volební a stranické systémy. 7. Mezisemestrální test. 8.-12. Stranické systémy vybraných demokracií (Francie, Velká Británie, Německo, Itálie, Polsko atd.). Podrobný sylabus s přesnými daty lekcí bude dostupný na začátku semestru u předmětu v IS.

Literatura

STRMISKA, Maxmilián , Vít HLOUŠEK , Lubomír KOPEČEK a Roman CHYTILEK . Politické strany moderní Evropy. Analýza stranicko-politických systémů. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. 727 s. Politologie. ISBN 80-7367-038-0. infoSARTORI, Giovanni. Strany a stranické systémy :schéma pro analýzu. Translated by Jiří Kohoutek - Petr Tomáš. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005. 466 s. ISBN 80-7325-062-4. info

Požadavky

POL104 Úvod do politologie Absolvování kurzu POL104 (Úvodu do politologie).

Garant

doc. PhDr. Lubomír Kopeček, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Roman Chytilek, Ph.D.doc. PhDr. Lubomír Kopeček, Ph.D.Mgr. Michal Pink, Ph.D.Mgr. Katarína ChovancováMgr. Bronislav JarošMgr. Miroslav Nemčok