Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Křesťanství a politika (POL291)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POL291 - Křesťanství a politika, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti rozumí základním aspektům vztahu křesťanství a politiky, dokáží popsat pozici křesťanskodemokratických stran v současných evropských stranických systémech. Studenti jsou schopni diskutovat některé aktuální praktické otázky vztahu státu a církví.

Osnova

Kurz je rozdělen do dvou hlavních bloků: (1) v prvním teoreticko-politickém bloku budou představeny význačné teorie vzniku modernity analyzující ji v jejím vztahu ke křesťanství a k teologicko-politickému problému, který strukturoval středověk. Je křesťanství její zakládající matricí, nebo naopak modernita vznikla díky intelektuální opozici vůči principům křesťanství, které podstatným způsobem určovalo konfiguraci předmoderního světa? V druhém bloku (2) pak budou sledovány současné konflikty, napětí a způsoby uspořádání mezi náboženstvím (zde křesťanstvím) a politikou. Na pozadí celého příběhu vzniku sekulárního světa budou zkoumány současné problémy, které často určují síť vztahů mezi křesťany, křesťanstvím a demokratickým politickým řádem. Bude zmíněna pozice křesťanství v různých částech světa, ale hlavní důraz bude věnován současnému postavení křesťanů (organizovaných v politických stranách, či náboženských hnutích) v Evropě a vůbec pozici (převážně katolické) církve v našich politických systémech. Bude zmíněna i křesťanská „sociální nauka“, která může být některými považována za politický program a bude provedena reflexe jejích aktuálních otázek. Kurz zakončíme debatou o hlavních konfliktních liniích mezi náboženstvím a politikou, protože se zdá, že se náboženské otázky znovu dostávají na scénu.

Literatura

Sekulární věk :dilemata moderní společnosti : vybrané kapitoly. ISBN 9788070073933. infoFIALA, Petr . Laboratoř sekularizace. Náboženství a politika v ne-náboženské společnosti: český případ. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2007. 183 s. Politika a náboženství. ISBN 978-80-7325-141-3. info

Garant

doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jiří Baroš, Ph.D.Mgr. Bc. Dominika Jágerová OndráčkováMgr. David MacekMgr. et Mgr. Petra Svačinová