Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický systém Číny (POL338)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POL338 - Politický systém Číny, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem a se základními charakteristikami politického systému Číny, a to zejména Čínské lidové republiky, okrajově i Čínské republiky – Tchaj-wanu. Po absolvování kursu by si studenti měli osvojit základní civilizační a kulturní pilíře čínské společnosti, historický vývoj s důrazem na formování čínského státu a především současné reálie politického systému pevninské Číny včetně vybraných problémů, se kterými se potýká.

Osnova

1. Úvod do předmětu2. Základní civilizační a kulturní pilíře čínské společnosti3. Historický vývoj čínské státnosti4. Rozštěpení ČLR – Tchaj-wan a vznik „dvou Čín“5. Přednáška externího experta6. Raná éra ČLR – Mao Ce-Tung a jeho kampaně Velkého skoku a Kulturní revoluce7. Teng Siao-pching a éra prvních reforem8. Soudobá podoba čínského politického systému9. Přednáška externího experta10. Čínské politické elity a mocenské frakce11. Politický systém Tchaj-wanu a vztahy s ČLR, Politika ČLR v mezinárodních otázkách12. Hlavní výzvy dnešní čínské společnosti I (korupce, spory o půdu)13. Hlavní výzvy dnešní čínské společnosti II (sociální rozdíly, lidská práva, menšiny a náboženství)

Literatura

povinná literaturaVOJTA, Vít. Čínský svět. Brno: Ondřej Doležal - Nakladatelství Pixl-e, 2011. 199 s. ISBN 978-80-905021-0-9. info

Garant

doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Holzer, Ph.D.Mgr. Jiří Suchánek