Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká ústavněprávní interpretace (POL353)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POL353 - Česká ústavněprávní interpretace, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je umožnit jeho absolventům politologie se orientovat v ústavněprávní teorii a praxi. Jakožto budoucí pracovníci v politické sféře by studenti měli chápat omezení, které jsou reprezentantům občanů vymezena ústavou. Jinak řečeno, určité kroky reprezentanti lidu v současných ústavních demokraciích prostě činit nemohou. Tato omezení ve své činnosti propracovává Ústavní soud, a proto kurz bude bohatě čerpat z jeho rozhodovací činnosti, ale zároveň poskytne bohatý teoretický rámec pro pochopení konkrétních důvodů vedoucích (alespoň ideálně, či potenciálně) rozhodování Ústavního soudu v praxi. Kurz bude orientován kolem základních pojmů ústavněprávní dogmatiky, jakými jsou demokracie a konstitucionalismus, suverenita lidu, ústava, dělba moci, lidská práva, důstojnost, rovnost a diskriminace či proporcionalita.

Osnova

1. Demokracie a konstitucionalismus2. Moc konstitutivní a moc konstituovaná; Ústava a zákony3. Dělba moci4. Zákonodárný orgán (M. Kokeš)5. Postavení prezidenta (T. Herc)6. Lidská důstojnost a lidská práva7. Rovnost a diskriminace (T. Skarková)8. Soukromí a projev9. Vlastnictví10. Princip proporcionality (Z. Červínek)

Literatura

Jan Kysela 2014: Ústava mezi právem a politikou. Praha: Leges.

Garant

doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jiří Baroš, Ph.D.