Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie demokracie (POL706)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POL706 - Teorie demokracie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět rozvíjí a prohlubuje znalosti o fenoménu demokracie. Kurs je koncipován jako přehledný nástin vývoje pojmu demokracie, přístupů k ní, evolučnímu vývoji demokratických režimů a hlavních modelů, konceptů a osobností, které jsou s teorií demokracie spojeny. Zabývá se rovněž historickými podmínkami etablování moderních demokracií a nejnovějšími trendy ve výzkumu demokracie. V komparativní perspektivě se dále věnuje problematice nedemokratických a hybridních režimů. V průběhu kursu posluchači zpracují a odevzdají seminární práci (podmínka připuštění k testu). Bez jejího odevzdání v řádném termínu není možné psát závěrečný test. Zaměření práce vychází z aplikace získaných poznatků na konkrétní případovou studii. Kurs je zakončen písemnou zkouškou. PODROBNÝ SYLABUS LZE NALÉZT PŘED ZAČÁTKEM SEMESTRU VE STUDIJNÍCH MATERIÁLECH U PŘEDMĚTU.

Osnova

Téma 1: pojem demokracie. Téma 2: podmínky moderní demokracie, přechody k demokracii, krize a pády demokracií. Téma 3: Elitisté a demokracie. Téma 4: modely demokracie. Téma 5: nedemokratické a hybridní režimy.Téma 6: perspektivy demokracie.

Literatura

BALÍK, Stanislav a Michal KUBÁT. Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů. 1. vyd. Praha: Dokořán, 2004. 168 s. Edice Bod. ISBN 80-86569-89-6. infoHLOUŠEK, Vít a Lubomír KOPEČEK . Demokracie. Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. 1. vyd. Brno: Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity, 2003. 379 s. Sborníky, svazek č.16. ISBN 80-210-3195-6. infoNOVÁK, Miroslav. Jakou demokracii pro nové demokracie? :konsensuální model, efektivita a kulturně homogenní země. 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. Mezinárodní politologický ústav, 2002. 86 s. ISBN 80-210-2742-8. info

Garant

doc. PhDr. Lubomír Kopeček, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lubomír Kopeček, Ph.D.Mgr. Otto Eibl, Ph.D.Mgr. Peter Spáč, Ph.D.