Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná psychoterapie (PST410)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PST410 - Současná psychoterapie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět provádí po současné psychoterapii přibližně od konce 20. století. Soustředí se na vývoj psychoterapie (nové směry, modifikace bývalých tradičních přístupů) ve světě, v Evropě i v ČR. Cílem je, aby se student orientoval v tom, co do soudobé vědecké psychoterapie patří (přístupy, témata) a jaká jsou kritéria pro zařazení směru do seznamu nezpochybňovaných přístupů. Dalším cílem je zorientování se v hlavních tématech, o nichž se diskutuje nam noha současných fórech psychoterapeutů - viz osnova.

Osnova

Projekt editované knihy Současná psychoterapie. Co do ní patří? Jak je možné uvažovat o současnosti psychoterapie? Kritéria pro řazení směru do současnosti.2.přednáška: Témata v současné psychoterapii, která jsou předmětem diskusí, neshod, zkoumání. Trendy.3. Současná scéna psychoterapie v USA a v Evropě (a ve světě).4. Delfská metoda: předpověď vlivných přístupů.5. Psychoterapie a poradenství.6. Terapie, které se opírají o empirickou zkušenost (empirically supported). Terapeutický postup „šitý na míru“ pacientovi, jeho potřebám (to tailor, to costumize). Přizpůsobovat nejen metody, ale i vztah a styl terapeuta.7. Požadavky kladené na psychoterapeuta. Kompetence, zkušenost, délka praxe. Získávání dovedností. Tradiční výcviky (versus psychoterapeutovo rozvíjení se – viz Norcross). „Mistrovství“ v psychoterapii.8. Psychodynamická tradice psychoterapie v současnosti. Soudobá psychoanalýza.9. O jazyce a o „vírách“ těchto psychoterapií. O otevřenosti jiným přístupům.10. Eklektický přístup. Technický eklekticismus. Stanoviska Lazaruse, Marmora, Norcrosse, Beutlera, Garfielda. Soupeření myšlenek (paradigmat) – integrace versus eklekticismus a terapie podle teorie versus technický eklekticismus (výběr metod). Louis Castonguay (a Marv Goldfried).11. Výzkumy účinnosti psychoterapie. Diskuse nad možnostmi a postupy zkoumání.12. Současná psychoterapie v České republice a na Slovensku: představitelé, instituty, pracoviště.13. „Fringe approaches“ v psychoterapii.14. Přehled psychoterapeutických technik.

Literatura

WAMPOLD, Bruce E. The great psychotherapy debate :models, methods, and findings. Mahwah, N.J.: L. Erlbaum Associates, 2001. xiii, 263. ISBN 0-8058-3202-5. infoPROCHASKA, James O. a John C. NORCROSS. Psychoterapeutické systémy :průřez teoriemi. Praha: Grada, 1999. 479 s. ISBN 80-7169-766-4. infoBergin and Garfield's handbook of psychotherapy and behavior change. Edited by Michael J. Lambert. 5th ed. New York, NY: Wiley, 2004. x, 854 s. ISBN 0-471-37755-4. infoANDRLOVÁ, Michaela. Současné směry v české psychoterapii :rozhovory s významnými psychoterapeuty. 1. vyd. Praha: Triton, 2005. 222 s. ISBN 80-7254-603-1. infoVYMĚTAL, Jan. Obecná psychoterapie. Vyd. 1. Praha: Psychoanalytické nakladatelství J. Kocourek, 1997. 295 s. ISBN 80-86123-02-2. infoHLUČÍN, Jakub. Hovory o psychoterapii :péče o duši současného člověka. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 189 s. ISBN 80-7178-525-3. info

Garant

prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub ČernýMgr. Jana Kostínková, Ph.D.prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D.