Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s terapeutickou komunitou (PST432)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PST432 - Práce s terapeutickou komunitou, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen rozumět teoretickým principům terapeutické komunity jako léčebné metody, její účinkům a léčebnému potenciálu. Bude schopen vytvořit si vlastní, argumenty podložený názor na problematiku závislosti, a diskutovat jej na odborné i laické úrovni.V praktické, navazující, sebezkušenostní, části získá přímou zkušenost s komunitním společenstvím a zažije fungování a moc skupiny a komunity.

Osnova

Seminář je dělen do čtyř bloků: Blok 1 – úvod, cílové skupiny, pravidla TK; Blok 2 – moc v TK, demokratický/hierarchický model, trénink odpovědnosti; Blok 3 – fázování programu, nástroje TK; Blok 4 – speciální témata (práce s rodinou, duální diagnózy, komunitní kultura,..)

Literatura

povinná literaturaKRATOCHVÍL, Stanislav. Skupinová psychoterapie v praxi. 3., dopl. vyd. Praha: Galén, 2005. 297 s. ISBN 80-7262-347-8. infoNEVŠÍMAL, P. Terapeutická komunita I., historie a vývoj. : Magdaléna o.p.s., Středočeský kraj, 2004. infoHARTL, Pavel. Komunita občanská a komunita terapeutická. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. 221 s. ISBN 80-85850-45-1. infoKRATOCHVÍL, Stanislav. Terapeutická komunita. Praha: Academia, 1979. infodoporučená literaturaLéčba drogových závislostí. Edited by Frederick Rotgers - Martin Hajný - Magdalena Sláčalová. 1. vyd. Praha: Grada, 1999. 260 s. ISBN 80-7169-836-9. info

Požadavky

Pro studenty psychologie a psychoterapeutických studií, ostatní přes výjimku.

Garant

PhDr. Roman Hytych, Ph.D.

Vyučující

Bc. Jan Sobotka