Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná terapie (PST433)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PST433 - Rodinná terapie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen odborně diskutovat tento psychoterapeutický přístup, v rámci jeho historických, současných i integrativních modelů. Získá vyvážený přehled základních východisek a teoretických konceptů a naučí se interpretovat současný výzkum v této oblasti. Na základě prezentovaných kazuistik získá schopnost rozpoznat jednotlivé přístupy k řešení rodinných problémů, a vyhodnocovat jejich efektivitu.

Osnova

Osnova:1. Historické kořeny vývoje rodinné terapie, obecná teorie systémů, systemické myšlení, výzkum komunikace, inspirační zdroje v počátcích rodinné terapie.2. Rodina jako psychosociální systém; Základní charakteristiky rodinného systému (pravidla, rituály, příběhy, hranice, subsystémy, problematika gender apod.); Vývoj rodiny, Formy a proměny rodiny na přelomu 20 a 21. století.3. Hlavní směry rodinné terapie; Psychodynamický pohled, Transgenerační pojetí, Strukturální přístup, Strategické přístupy, Milánská systemická škola; Snahy o integrativní pojetí: Three Collumn Model Alana Carra.4. Současnost v rodinné terapii; post-milánské období: vliv postmoderní filozofie, teorie sociálního konstrukcionismu, feministického hnutí, narativní přístupy5. Praktické aspekty průběhu terapie, formy intervence, etika, specifické situace (psychosomatická problematika, rodina a duševní zdraví, práce s rodinou v somatické medicíně)

Literatura

SCHLIPPE, Arist von. Systemická terapie a poradenství. Edited by Jochen Schweitzer. Brno: Cesta, 2006. 251 s. ISBN 80-7295-082-7. infoTRAPKOVÁ, Ludmila a Vladislav CHVÁLA. Rodinná terapie psychosomatických poruch. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 227 s. ISBN 80-7178-889-9. infoLANGMEIER, Josef, Karel BALCAR a Jan ŠPITZ. Dětská psychoterapie. 2. rozš. a přeprac. vyd. Praha: Portál, 2000. 431 s. ISBN 80-7178-381-1. info

Garant

prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D.

Vyučující

MUDr. David Skorunka, Ph.D.