Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná psychoterapie v klinické praxi (PST452)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PST452 - Rodinná psychoterapie v klinické praxi, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je prohloubit informace, osobní zkušenosti a dovednosti s rodinnou terapií v kontextu zdravotnického zařízení.Klíčovou součástí kurzu bude procvičování a podrobná analýza intervencí v rodinné terapii v kontextu různých klinicko-psychologických témat.Po skončení kurz by měl student lépe porozumět ústředním pojmům a účinným faktorům rodinné terapie, možnostem a problémy práce v podmínkách klinické praxe. Student by měl porozumět principu a způsobu práce v modelu rodinné terapie tak, aby jako absolvent oboru byl schopen se rychleji a kvalifikovaněji zapojit do praxe klinického zařízení či dalšího postgraduálního vzdělávání v psychoterapii.

Osnova

- RT v kontextu zdravotnického zařízení (organizace, financování, vedení dokumentace, právní konsekvence)- Specifika práce s dětskými pacienty v RT (vývojové charakteristiky a možnosti spolupráce a komunikace s dětmi v různém věku; dynamika psychosomatické nemoci u dětí)- Etické zásady a povinnosti při práci s dětmi a dospívajícími (hranice terapeutické neutrality; etická dilemata v rodinné terapii)- Technika terapeutického rozhovoru (typy a účinnost intervencí, otázek, techniky v RT, proces vytváření zakázky v rodinné terapii)- RT s reflektujícím týmem- Vzdělávání a supervize v RT

Literatura

doporučená literaturaTRAPKOVÁ, Ludmila a Vladislav CHVÁLA. Rodinná terapie psychosomatických poruch :[rodina jako sociální děloha]. Vyd. 2. Praha: Portál, 2009. 227 s. ISBN 978-80-7367-561-5. infoneurčenoLANGMEIER, Josef. Dětská psychoterapie. 3. vyd. Praha: Portál, 2010. ISBN 9788073677107. infoŘÍČAN, Pavel a Dana KREJČÍŘOVÁ. Dětská klinická psychologie. 4., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2006. 603 s. ISBN 80-247-1049-8. infoSCHLIPPE, Arist von. Systemická terapie a poradenství. Edited by Jochen Schweitzer. Brno: Cesta, 2006. 251 s. ISBN 80-7295-082-7. infoÚLEHLA, Ivan. Umění pomáhat :učebnice metod sociální praxe. Vyd. 3., v Sociologickém na. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 128 s. ISBN 8086429369. infoJONES, Elsa. Terapie rodinných systémů :vývoj v milánských systematických [i.e. systemických] terapiích. Vyd. 1. Hradec Králové: Konfrontace, 1996. 207 s. ISBN 80-901773. info

Požadavky

Kurz je vypisován pro studenty magisterského stupně oboru Psychoterapie FSS MU. Vzhledem k faktu, že se v kurzu bude pracovat s nahrávkami z reálných terapeutických sezení a studenti se budou účastnit náslechů rodinné terapie vč. možnosti aktivní účasti v reflektujícím týmu, je předpokladem vysoká motivovanost studentů pro aktivní práci (zejména s dětskými klienty) a nutnost důsledně dodržovat zásady ochrany informací a respektování pravidel zdravotnického zařízení.

Garant

Mgr. Milan Pilát

Vyučující

Mgr. Milan PilátMgr. Jana Kostínková, Ph.D.