Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (PSY004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY004 - Sociální psychologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

Sociální psychologie teoretické přístupy a aplikaceDoktorský studijní program v oboru sociální psychologie na FSS MUGaranti: doc. PhDr. Ivo Plaňava, prof. PhDr. Petr Macek, CSc.Cílem studia sociální psychologie (dále jen SP) je prohloubit speciální metodologické znalosti potřebné pro psychologický výzkum sociálních interakcí mezi lidmi. Zahrnuje kritickou analýzu současných paradigmat sociální psychologie, seznámení s různými výzkumnými designy, metodikami , odpovídajícím statistickým aparátem či jinými postupy analýzy dat.Dalším cílem studia je porozumění zkoumanému problému (který tvoří téma doktorské disertační práce) v širších sociálně psychologických souvislostech. Z těchto důvodů se zkouška ze SP zaměřuje:- na metodologii zkoumání ve SP,- na srovnávací teoretickou analýzu a na kritické zhodnocení empirických výzkumů, které jsou relevantní tématu práce,- na konkrétní aplikace sociálně psychologických poznatků, na porozumění interakcím mezi lidmi v konkrétním kulturním a historickém kontextu a v souvislosti s konkrétními životními událostmiZákladní tématické okruhyParadigmata sociální psychologieZhodnocení historického pohledu na zkoumání v SP terminologie , nové versus staré poznatky. Nejnovější pohledy na tradiční otázky, střet a perspektiva kvantitativní a kvalitativní metodologie v SP, kritická SP.Sociální kognicePercepce, kognitivní a motivační mechanismy poznávání, proces sociální komunikace v nejsirším slova smyslu. Očekávání, testování představ o sociální realitě. Atribuce, vysvětlování, rozhodováníJá jako činitel sociálního poznávání a osobnostní regulacePrincipy seberegulace, propojení kognitivního a emocionálního aspektu vztahu k sobě. Vědomí vlastního vlivu a vědomí vlastní kontroly. Sociální identita a sociální determinace osobní identity.Interpersonální systémInterpersonální vztah, komunikace a interakce. Sympatie a antipatie, atraktivita. Hostilita a agrese. Attachment a intimita.Vliv skupin a kulturyKonflikty a kooperace ve skupině. Skupinové a sociální normy, standardy, role. Období sociálních změn jako přirozená laboratř pro sociálně-psychologický výzkum.Literatura:Higgins, E. T., Kruglanski, A. W. (1996, Eds). Social Psychology. Hanbook of Basic Principles. New York: Guilford PressStroebe, W., Codol J-P., Stephenson, G.M. (1996, Eds.), Introduction to Social Psychology. A European Perspective. Oxford: Basil Blackwell, s. 240-276.Journal of Personality and Social PsychologySocial PsychologiyEuropean Journal of Social PsychologySocial Cognitiona další

Garant

prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Marek Blatný, CSc.prof. PhDr. Ivo Čermák, CSc.Mgr. Sylvie Graf, Ph.D.PhDr. Martina Hřebíčková, Dr., DSc.prof. PhDr. Petr Macek, CSc.doc. PhDr. Ivo Plaňavaprof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D.Mgr. Sylvie Graf, Ph.D.