Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie soužití v manželství a rodině (PSY142)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY142 - Psychologie soužití v manželství a rodině, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu se nabízí přehled přístupů, modelů a poznatků v rámci kontinua funkční - dysfunkční soužití v manželství a rodině. Pozornost je věnována zejména struktuře soužití v rodině a dynamice (vývojovým etapám). Cílem je nabídnout nejen poznatky a základní orientaci, nýbrž i podněty a inspirace k pohledům na vlastní soužití i na žití lidí v blízkém okolí. Program vychází z výzkumů a praxe vyučujícího, jakož i z literatury.Co má /může/ student získat?Orientaci v základních přístupech, konceptech a poznatcích současné sociální psychologie o hlavních aspektech soužití v rodině a manželství. Student má možnost získat podněty a inspirace k vhledu a k hlubšímu porozumění vlastnímu životu i vlastním mezilidským vztahům.

Osnova

1. Pohledy a přístupy k soužití v manželství a rodině (dále MaR). Aneb o čem a k čemu je (může být) tento kurs.2. Změny a vývojové trendy MaR /makrosociálně historický pohled/: role muže-ženy-dítěte, feminismus-maskulinismus. Očekávání od soužití.3. Rodinné a manželské mýty4. Pojetí rodiny a její funkce. Dysfunkční-fungující soužití: základní přístupy, modely, poznatky5. Systémově interakční paradigma6. Komponenty a procesy v MaR: struktura, dynamika, životní hodnotové orientace a postoje, intimita-osobní autonomie7. Komunikace v rodině a manželství: komunikačně-relační hypotéza a její konsekvence. Funkční-dysfunkční a poruchová komunikace v MaR.8. Dynamika soužití-vývojový pohled na MaR: etapy tranzitorní a paranormativní krize; životní cyklus soužití. Náplň, poslání, charakteristiky a problémy jednotlivých etap- od etapy známosti (včetně výběru a volby partnera, ryzikových faktorů) až do období konce soužití

Literatura

doporučená literaturaPLAŇAVA, Ivo . Spolu každý sám. Praha: Lidové noviny, 1998. ISBN 80-7106-292-8. infoPLAŇAVA, Ivo. Manželství a rodiny :struktura, dynamika, komunikace. 1. vyd. Brno: Doplněk, 2000. 294 s. ISBN 80-7239-039-2. infoSIMON, Fritz B. a Helm STIERLIN. Slovník rodinné terapie : přehled, kritika a integrace systémově terapeutických pojmů, konceptů a metod. Hradec Králové: Konfrontace, 1995. ISBN 80-901773-1-X. infoneurčenoDalší doporučená literatura v průběhu výuky.

Garant

doc. PhDr. Ivo Plaňava

Vyučující

doc. PhDr. Ivo Plaňava