Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie (PSY151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY151 - Kulturní antropologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit chápat současný svět a jeho i globalizační problémy z hlediska kulturní antropologie.Student bude po absolvování tohoto kurzu schopen:popsat problematiku vztahu člověka a kultury. Vysvětlit antropologické teorie v historii a jejich významu pro řešení současných sociokulturních problémů. Vyjádřit význam statusu a roli v obecné rovině i ve zvláštních případech např. postavení ženy ve společnosti, postavení dítěte. Interpretovat význam symbolů ve zvycích, obyčejích, rituálech a obřadech. Reprodukovat základní informace z psychologické antropologie a z antropologie náboženství.

Osnova

1.Kulturní a sociální antropologie(Pojem, jeho vymezení, vztah sociální a kulturní antropologie, vztah kulturní a biologické antropologie, vztah antropologie k jiným vědám).2.Pojem kultura(Kultura a příroda, člověk a kultura, kultura a společnost, socializace, enkulturace).3.Z historie kulturní antropologie(Evolucionismus, kritika evolucionismu, difuzionismus, americký historismus, funkcionalistická antropol., konfiguracionismus, kulturní determinismus, strukturalismus, nová etnografie. E.Tylor, W.Schmidt, J.Perry, F.Boas, B. Malinowski, A.Kroeber, C.Lévi-Strauss).4.Psychologická antropologie(Osobnost a kultura, předmět studia psychologické antrop., spolupráce antropologů a psychologů. R.Benedictová, M.Meadová, A.Kardiner).5.Společenské systémy(Funkce a role, status a role, pohlavní role).6.Rodina, manželství(Rodina nukleární široká rodina, rodinná tabu).7.Patriarchát, matriarchát(Vymezení pojmu, teorie o matriarchátu, matrilinearita, patrilinearita).8.Postavení dítěte ve společnostiPostavení dítěte z hlediska práv dítěte a z hlediska různých kultur).9.NáboženstvíPosvátné a profánní, magie, rituál).10.Multikulturní společnostVětšinová kultura, menšinová kultura, rasismus, multikulturní výchova).

Literatura

BENEDICTOVÁ, Ruth. Kulturní vzorce. Vyd. 1. Praha: Argo, 1999. 223 s. ISBN 80-7203-212-7. infoBUDIL, Ivo T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Vyd. 3. V Praze: Triton, 1999. 259 s. ISBN 80-7254-001-7. infoÚvod do kulturní a sociální antropologie. Edited by Robert Francis Murphy - Hana Červinková. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. 267 s. ISBN 80-85850-53-2. infoSOUKUP, Václav. Dějiny sociální a kulturní antropologie. 2. rozš. vyd. Praha: Karolinum, 1996. 303 s. ISBN 80-7184-158-7. infoSociální a kulturní antropologie. Edited by Ladislav Hrdý - Václav Soukup - Alena Vodáková. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1993. 157 s. ISBN 80-901424-1-9. infoWOLF, Josef. Člověk a jeho svět : úvod do studia antropologických věd, základní antropologické otázky, kulturní a sociální antropologie. V Praze: [s.n.], 1992. 312 s. info

Garant

PhDr. Alena Schauerová

Vyučující

PhDr. Alena SchauerováMgr. Radana Farkašová