Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe a stáže (manželství, rodina) (PSY414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY414 - Praxe a stáže (manželství, rodina), Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je získat informace a osobní zkušenost s fungováním instituce, která nabízí psychologické poradenství a psychoterapii v oblasti manželství a rodiny.Hlavním cílem je praktický nácvik a rozvoj vlastních dovedností v cvičném terapeutickém rozhovoru, s využitím videonahrávky a její následné analýzy. Studenti si prakticky vyzkouší možnosti základních technik vedení terapeutického rozhovoru, cvičné rozhovory pak budou průběžně doplňovány video ukázkami reálných terapeutických sezení.Na konci kurzu by měl student porozumět principu a způsobu vedení pomáhájícího rozhovoru tak, aby jako absolvent oboru byl schopen se rychleji a kvalifikovaněji zapojit do praxe obdobného zařízení či dalšího postgraduálního vzdělávání v psychoterapii.

Osnova

Charakteristika a provoz zařízení (odborné zastoupení, klientela, spolupráce s dalšími institucemi a odborníky) - Organizační a pracovně-teoretické zázemí poradenského zařízení (právní postavení v sociálních službách, odlišnosti způsobů práce různých škol, současné trendy, vzdělávání poradců a terapeutů) -Pomáhající proces (přání klientů, možnosti odborníka, cíl práce, ukončení spolupráce, hodnocení úspěšnosti pomoci, používané diagnostické metody, poradenské techniky a strategie, práce s kazuistikami) - Praxe a technika terapeutického rozhovoru (zásady a úskalí pomáhajícího rozhovoru, odlišnosti rozhovoru s jednotlivcem, párem a rodinou, způsob záznamu rozhovoru, účast při reálném sezení, pořízení vlastní videonahrávky).

Literatura

KRATOCHVÍL, Stanislav. Manželská terapie. 4., rozš. vyd., V nakl. Por. Praha: Portál, 2005. 255 s. ISBN 80-7367-048-8. infoÚLEHLA, Ivan. Umění pomáhat :učebnice metod sociální praxe. Vyd. 3., v Sociologickém na. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 128 s. ISBN 8086429369. infoPLAŇAVA, Ivo . Průvodce mezilidskou komunikací: přístupy-dovednosti-poruchy. Praha: Grada, 2005. 146 s. Psyché. ISBN 80-247-0858-2. infoVYBÍRAL, Zbyněk . Psychoterapie, psychoterapeutické poradenství a poradenství. Konfrontace - časopis pro psychoterapii, Hradec Králové: Konfrontace, 2000, roč. 11, č. 2, s. 83-86. ISSN 0862-8971. infoTRAPKOVÁ, Ludmila a Vladislav CHVÁLA. Rodinná terapie psychosomatických poruch. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 227 s. ISBN 80-7178-889-9. infoPROCHASKA, James O. a John C. NORCROSS. Psychoterapeutické systémy :průřez teoriemi. Praha: Grada, 1999. 479 s. ISBN 80-7169-766-4. infoLANGMEIER, Josef, Karel BALCAR a Jan ŠPITZ. Dětská psychoterapie. 2. rozš. a přeprac. vyd. Praha: Portál, 2000. 431 s. ISBN 80-7178-381-1. info

Požadavky

( psy408 Poradenská psychologie II || NOW ( psy408 Poradenská psychologie II )) && PSY527 Etické výzvy psychologických praxí Kurz je vypisován pro studenty magisterského stupně oboru psychologieFSS MU, předpokladem je předchozí absolvování kursu PSY 408Poradenská psychologie - partnerské vztahy, manželství, rodina.Standardní rozsah kurzu jsou čtyři dny.Katedra psychologie garantuje praxi v manželské a rodinné poradně Bethesda v Brně, po předchozí konzultaci s garantem je však možné praxi absolvovat individuálně i na jiném odpovídajícím pracovišti.

Garant

Mgr. Milan Pilát

Vyučující

Mgr. Milan Pilátdoc. PhDr. Ivo PlaňavaMgr. Martina ČerníkováMgr. et Mgr. Dana JuhováMgr. Kristína Kicková