Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe práce se skupinou (PSY443)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY443 - Teorie a praxe práce se skupinou, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je osvojit si základních pojmy a poznatky které se týkají skupinové dynamiky výcvikové a terapeutické skupiny. Reflexe a konfrontace vlastní zkušenosti (prožitku) ze skupinové práce v obecnějším a teoretickém vztahovém rámci uvažování o skupinovém dění.Seznámení s rolí vedoucího výcvikové skupiny, uvedení do techniky práce se skupinou.

Osnova

Tématické okruhy:1. Členství ve malé skupině, význam skupinové příslušnosti, interpersonální interakce, atributy skupinové příslušnosti, skupinová dynamika a struktura. Skupinová koheze, polarizace, identita. „Efektivní skupina“.2. Výcviková skupina. Skupina jako prostor pro získávání osobní a sociální kompetence, skupina jako prostor pro osobnostní růst - sociálně psychologický výcvik a skupinové poradenství.Faktory bezpečí ve skupině, skupina jako moc, skupina jako "droga".Saturované potřeby (fyziologické, bezpečí, láska a patření, vážnost, seberalizace). Fáze skupinového procesu.3. Zkušenostní (experienciální) a interpersonální učení. Teorie jednání a teorie rolí. Pozorování, zpětná vazba. Korektivní emoční zkušenost. Vzorce chování v sociálním mikrosvětě. Skupina z pozice jejího člena (příslušníka).Důležitost, povaha a role příslušníka skupiny. Typické formy chování (resistenční, manipulační, prospěšné, emocionální).4. Faktory skupinového růstu a skupinové terapie. Emoční katarze, skupinová koheze, sebepoznávání, existenciální zážitky, altruismus, dodávání naděje, práce s rodinnými tématy, vedení, identifikace, náhled, nácvik, konfrontace.5. Vedení skupiny. Vedoucí a terapeut při skupinové práci. Schopnosti a dovednosti spojené s vedením (schopnost interakce a schopnost akce). Formy skupinového vedení (podpora, zahájení, usnadnění a ukončení interkace, intervence, dodržování pravidel, facilitace komunikace, řešení konfliktu, mobilizace skupinových zdrojů).Odpovědnost a role skupinového vůdce, etika.6. Různé styly a přístupy k vedení výcvikové a psychoterapeutické skupiny. Práce s „tady a teď“, „návraty do dětství“, „dramatizace událostí ze života“. Různá teoretická východiska a konkrétní styly práce se skupinou: pychoanalytický, behaviorální, gestalt, kognitivní, transakční. Integrativní pojetí.

Literatura

YALOM, Irvin D. Teorie & praxe skupinové psychoterapie. Vyd. 1. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. 704 s. ISBN 80-86088-05-7. infoKRATOCHVÍL, Stanislav. Skupinová psychoterapie v praxi. 2. dopl. vyd. Praha: Galén, 2001. 285 s. ISBN 80-7262-096-7. info

Požadavky

Určeno pro absolventy základního kursu sociální psychologie v rámci bakalářského studia.

Garant

MUDr. Jan Roubal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Kostínková, Ph.D.prof. PhDr. Petr Macek, CSc.MUDr. Jan Roubal, Ph.D.