Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy neurověd (PSY461)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY461 - Základy neurověd, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz navazuje na předmět Fyziologie člověka a zaměřuje se na stavbu a funkci CNS. Studenti by měli po skončení kurzu být schopni popsat funkční systémy CNS, kognitivní funkce, nervové řízení jednotlivých tělesných funkcí a integraci nervového, hormonálního a imunitního systému při tomto řízení.

Osnova

Osnova přednášek:1. Základy percepce: vizuální a auditivní systém2. Motorický systém (+ sociální kognice)3. Jazyk a řeč, lateralita4. Centrální systém emocí a stresu I.: stresová odpověď5. Centrální systém emocí a stresu II.: podmiňování strachu6. Implicitní a explicitní emoční procesySamostatné studium:1. Základy anatomie (mozkový kmen, mozeček, mezimozek, koncový mozek, komory... atd., Broadmannova mapa + základná prostorová organizace (dorzální, ventrální, mediální, laterální, rostrální, kaudální).2. Neurony a glie (stavba a funkce neuronu, excitace a vedení vzruchu, klidový membránový potenciál, akční potenciál, zákon vše nebo nic).3. Synapse (typy, struktura a funkce pre- a post-synaptických částí, excitační a inhibiční postsynaptický potenciál).4. Chemický přenos synaptické aktivity (mechanismus, receptory, neurotransmitery, neuromodulátory, zpětné vychytávání, neurotransmiterů, základní neurotransmiterové systémy, synaptická plasticita a učení – habituace, senzitizace a dlouhodobá potenciace).5. Somatosenzorický systém (receptory somatosenzorického systému, mechanoreceptory, termoreceptory, nociceptory, proprioreceptroy, centrální spoje somatosenzorického systému, bolest a fantomová bolest).6. Chuťový a čichový systém (receptory, struktura a funkce centrální části sluchového systému a čichu).7. Autonomní nervový systém (anatomické uspořádání autonomních vstupů, funkce sympatiku, funkce parasympatiku, centrální řízení viscerálních funkcí – zvracení, hypothalamus, základní anatomie a funkční spoje, funkce hypothalamu, funkce hypothalamu v řízení funkce sytosti a hladu, žízeň).8. Poznávací procesy (učení a paměť, implicitní paměť, habituace a senzitizace, podmíněné reflexy, molekulární podstata paměti, fyziologie řeči, poruchy řeči, experimentální neuróza).9. Doplnění vybraných témat z přednášek – pozornost, paměť, exekutivní funkce, kognitivní poruchy (demence, RS, epilepsie).

Literatura

povinná literaturaKRÁLÍČEK, Petr. Úvod do speciální neurofyziologie. 3., přeprac. a rozš. vyd. Praha: Galén, 2011. 235 s. ISBN 9788072626182. infoGANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie. 20. vyd. Praha: Galén, 2005. xx, 890 s. ISBN 80-7262-311-7. infoSILBERNAGL, Stefan a Agamemnon DESPOPOULOS. Atlas fyziologie člověka. Translated by Eliana Trávníčková. 2. čes. vyd. Praha, 1993. 352 s. ISBN 80-85623-79-X. infoneurčenoLeDoux, J.E. & Damasio, A.R. (2013). Emotions and feelings. In: Kandel, E.R., Schwartz, J.H., Jessell, T.M., Siegelbaum, S.A. & Hudspeth, A.J. (Ed.). Principles of neural science. New York: McGraw-Hill,s. 1079–1094. LeDoux, J.E. (2000). Cognitive-emotio

Garant

MUDr. Jan Roubal, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Robert Roman, Ph.D.PhDr. Miroslav Světlák, Ph.D.MUDr. Jan Roubal, Ph.D.