Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědecká komunikace a psaní diplomových prací (PSY475)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY475 - Vědecká komunikace a psaní diplomových prací, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení základních postupů při prezentaci vlastní odborné práce. Studenti si procvičí psaní a představení abstraktu, odborného článku, recenze článku, prezentace – na všechny tyto formáty dostanou zpětnou vazbu od účastníků kurzu i vyučujících.Kurz je doporučen především studentům psychologie, kteřía) v tomto semestru chtějí dokončit a odevzdat svou diplomovou práci – těmto studentům kurz poskytne pomoc při psaní a přípravu na obhajobu;b) chtějí dále pracovat se svou již obhájenou bakalářskou prací a připravit z ní odborný článek do časopisuc) uvažují o studiu a doktorském stupni, a proto si chtějí osvojit základy efektivní vědecké komunikace.

Osnova

1. HodinaPřednáška: Představení kurzu. Uvedení do tématu. Podoby a formy vědecké komunikace.Seminář: Psaní abstraktů.2. HodinaPřednáška: Psaní empirických článků.Seminář: Diskuze nad napsanými abstrakty.3. HodinaPřednáška: Psaní popularizací. Psaní recenzí článků.Seminář: Diskuze nad prvními verzemi článků.4. HodinaPřednáška: Příprava prezentací a posterů. Základy správné ústní prezentace.Seminář: Diskuse nad odevzdanými recenzemi článků.5. HodinaPřednáška: Psaní grantových (a jiných) žádostí.Seminář: Diskuze nad odevzdanými články. Recenzní řízení.6. HodinaSeminář: Představení prezentací.

Literatura

American Psychological Association. Publication manual of the American Psychological Association. 5th ed. Washington : American psychological association, c2001. xxviii, 439 s. ISBN 1557987912.STRUNK, William. The elements of style. by William Strunk Jr. ; with revisions, an introduction, and a chapter on writing by E.B. White. 4th ed. New York : Allyn and Bacon, c2000. xviii, 105 s. ISBN 020530902X.ŠANDEROVÁ, Jadwiga a Alena MILTOVÁ. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách :několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 209 s. ISBN 80-86429-40-7. info

Garant

Mgr. et Mgr. Hana Macháčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Hana Macháčková, Ph.D.Mgr. Lenka DědkováMgr. et Mgr. Jan Šerek, Ph.D.Mgr. Věra Kontríková