Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychometrika: měření v psychologii (PSY479)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY479 - Psychometrika: měření v psychologii, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je poskytnout studujícím znalostní a praktická východiska pro samostatnou práci v oblasti konstrukce psychologických diagnostických metod pro individuální použití a výzkumné použití v zejména v oblasti mix-methods designů.

Osnova

1. Další teorie měření a jejich vzájemné srovnání: klasická testová teorie (CTT), teorie zobecnitelnosti, teorie odpovědi na položku (IRT), teorie vědomostních prostorů, teorie spojitého měření (conjoint measurement).2. Teorie odpovědi na položku. Raschův model vs. 1PL, 2PL a 3PL model.3. Fasetový IRT model, modely pro ordinální data, úvod do multidimenzionální a kategorické IRT.4. Analýza diferencionálního fungování položek a její využití.5. Hodnocení metod psychologické diagnostiky, model recenze testu dle EFPA a Standardy ITC pro adaptaci didaktických a psychologických testů pro cross-kulturní testování.6. Měření inteligence7. Měření v neuropsychologii.8. Měření výkonu a didaktické testování.9. Měření osobnostních charakteristik.10. Sociometrie.

Literatura

HOGAN, Thomas P. Psychological testing :a practical introduction. 3rd ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, 2015. xxi, 674 s. ISBN 9781118554128. info

Garant

Mgr. Jan Širůček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek CíglerMgr. Vít GabrhelMgr. Jan Širůček, Ph.D.