Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie v praxi (PSY493)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY493 - Klinická psychologie v praxi, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je věnován některým vybraným tématům z oblasti klinické psychologie a praxe, práce s nimi v psychoterapeutickém procesu.Témata budou presentována na konkrétních kasuistických případech a doplněny teoretickými vstupy. Bude se pracovat také v krátkých cvičeních a diskusních skupinkách.Od studentů a studentek se očekává aktivní zapojení do pracovních skupin, diskusí a presentace své seminární práce.

Osnova

1. TraumaIdentifikace, diagnostika; trauma zneužívání; aspekty dynamického procesu osobnosti, tělesné prožívání, hranice; důležité momenty v terapii; téma studu, viny; retraumatizace; transgenerační přenos traumat;2. Trauma zneužíváníAspekty dynamického procesu osobnosti; důležité momenty v terapii;3. Terapeutický vztahProces terapeutického vztahu (budování, vývoj, ukončování);asymetričnost vztahu; hranice a porušení hranic; blízkost/strach z blízkosti; základní práce (bytí „tady a teď“); kontakt; práce problémy/práce se zdroji; strach ze změny; přenos a protipřenos; „žít svůj život“;4. Tvořivost v psychoterapiiMožnosti a hranice práce s tvořivostí v psychoterapii; důležitost bezpečného rámce (instinkt, proces x zakotvení);Experiment v psychoterapii – imaginace; práce s tělem; kontakt s dospělým/vnitřním dítětem klienta; respektování procesu; důležitost volby;(kasuistiky, práce ve dvojicích)5. Obranné charakterové mechanismyTerapeutická práce s ranými poruchami/zraněními; vznik, vývoj a funkce obranných charakterových mechanismů; projevy u dítěte/dospělého (možnosti a omezení); ztráta funkčnosti obran; schopnost kontaktu; obranné charakterové mechanismy v terapii(imaginace, bodyreading, introspekce, kasuistiky)6. SebepoškozováníSebepoškozujcí se klient v psychoterapii; co klient sebepoškozováním vyjadřuje; co s ním v psychoterapii; přenos a protipřenos; práce s agresí; pasivní agresivita(kasuistiky, hraní rolí)7. Psychosomatické symptomySomatizující pacient v psychoterapii; tělo jako symptom; somatizace – proces, projevy, funkce; psychická x fyzická nemoc (přijatelnost); sexualita (vztahové, osobnostní problémy odrážející se v sexualitě); funkce a možnosti psychoterapie(kasuistiky, práce s tělem – projevy emocí v těle)

Literatura

Klinická psychologie v praxi. Edited by Bohumila Baštecká. 1. vyd. Praha: Portál, 2003. 420 s. ISBN 80-7178-735-3. infoČEŠKOVÁ, Eva a Hana KUČEROVÁ . Psychopatologie a psychiatrie. První. Praha: Portál, Klapkova 2, 182 00 Praha 8, 2006. 317 s. 1301. ISBN 80-7367-154-9. info

Požadavky

PSY410 Klinická psychologie I. Navazuje na předměty Klinická psychologie, Psychopatologie a Psychoterapie

Garant

Mgr. Jana Míchalová

Vyučující

Mgr. Jana Míchalová