Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie emocí a motivace (PSY706)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSY706 - Psychologie emocí a motivace, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako základní se známení s problematikou psychologie emočního prožívání a motivace jako součástí obecné psychologie. Přednášky budou zaměřeny na hlavní pojmy, jevy a teorie z psychologie emocí a motivace.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:1. Porozumět pojmům, jevům a základním teoretickým přístupům v níže uvedených oblastech psychologie emocí a motivace. Přesně rozlišovat v odborné terminologii této části obecné psychologie.2. Popsat jevovou stránku emocí a motivace i mechanismy jejich skrytého působení, identifikovat emoce jako faktor mnoha typů lidského chování, posoudit roli externích a interních zdrojů motivace při analýze lidksého chování. Uvést (odborně zdůvodněnou) řadu pravděpodobných a motivů určitého chování.3. Zobecnit konkrétní zkušenosti z reálného života na odborné termíny a jevy kognitivní (obecné) psychologie a uvést řadu konkrétních příkladů ke každému termínu a jevu.

Osnova

I. Emoce, citové zážitkyPojem emoce, citCharakteristika emocíFunkce emocíAktuální geneze emoceDruhy emocíEmoce a ostatní psychické funkceEmoce a osobnostSociokulturní kontext emocíTypické periferní a viscerální projevy emocíOntogeneze emocíZpusoby zkoumání citových zážitkuTeorie emocíII. MotivaceVymezení pojmu, klasifikace, principy motivaceZákladní přístupy, teorie motivaceVýkonová motivaceFrustraceAgreseIntrapsychický konfliktObranné mechanismyStres v kontextu motivaceIII. Volní procesyIV. Emoce, motivace a vůle v kontextu osobnosti, v interakci s kognitivními procesyPodrobné rozpracování témat - viz zvláštní dokument - "Syllabus předmětu" ve složce "Studijní materiály" předmětu v ISu.

Literatura

PLHÁKOVÁ, Alena. Učebnice obecné psychologie. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. 472 s. ISBN 80-200-1387-3. infoSTUCHLÍKOVÁ, Iva. Základy psychologie emocí. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 227 s. ISBN 80-7178-553-9. infoNAKONEČNÝ, Milan. Lidské emoce. Vyd. 1. Praha: Academia, 2000. 335 s. ISBN 80-200-0763-6. infoNAKONEČNÝ, Milan. Motivace lidského chování. Vyd. 1. Praha: Academia, 1996. 270 s. ISBN 80-200-0592-7. infoŠVANCARA, Josef . Psychologie emocí a motivace. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. info

Garant

Mgr. Miroslav Šipula

Vyučující

Mgr. Miroslav ŠipulaMgr. Tomáš Řiháček, Ph.D.