Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální antropologie (SAN101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SAN101 - Úvod do sociální antropologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíl kurzu je seznámit studenty se základními tématy sociální antropologie. Na konci tohoto kurzu bude studující schopen porozumět a z antropologického hlediska diskutovat témata jako např. příbuzenství, kosmologie, kula, potlatsch, nacionalismus a další a zvládne základní problematiku psaní antropologické eseje.

Osnova

1.Kultura, jinakost a teorie antropologie- Historie sociální antropologie a její současné opodstatnění a místo v moderní sociální vědě, možné definice kultury, antropologické teorie letem světem od Frazera po Geertze2. Kinship - příbuzenské systémyNásledující dvě přednášky se budou zabývat způsobem, jakým lidé v nejrůznější společnostech chápou a prožívají své příbuzenské vztahy. Zvláštní pozornost bude věnována tomu, jak je chápání příbuzenských vztahů provázáno s konceptem osobnosti, pohlaví a výběrem životního a sexuálního partnera, dále tématice incestu a formám manželství. Vrátíme se také ke strukturální teorie C. Lévi-Strausse, na jejímž příkladě bude ilustrováno, jak je možno přistupovat ke studiu příbuzenských systémů.3. NáboženstvíKosmologie, rituál, duše, smrt, to jsou jen některé jevy, kterou budou v následujících třech přednáškách použity jako příkladové kategorie, skrz které budeme zkoumat některé z hlavních oblastí zájmu tradiční sociální antropologie. Zvláštní pozornost bude věnována nejen antropologickým teoriím náboženství a rituálů, ale i šamanismu, změněným formám vědění a různým způsobům chápání smrti.4. Ekonomické subsystémyJakou roli hrají rozvojové, ekonomické a konzervační aktivity západního světa v životě místních a domorodých lidí? Následující přednáškový dvojblok je zaměřen na různé ekonomické poměry a vztahy, které mezi sebou lidé vytvářejí. Pozornost bude také věnována funkcionalistickým teoriím Bronislava Malinowského, vysvětlených na příkladě obchodu v rámci prstence Kula; v následující přednášce pak ekologickým teoriím M. Sahlinse.5. Politika, moc a státNásledující dvě přednášky představí základy, na kterých je vystavěna antropologie práva a pořádku, moci a odporu, státu a společnosti, času a identity.

Literatura

Thomas Hylland Eriksen. 1995, 2001. Small Places Large Issues. London: Pluto PressSoukup, V.: 1996, Dějiny sociální a kulturní antropologie, UK PrahaBenedictová, Ruth. 1999. Kulturní vzorce. Praha: ArgoMurhhy, R.F.: 1999, Úvod do kulturní a sociální antropologie, Praha: SlonLévi-Strauss, C.2000. Štrukturálna antropologia . Bratislava: Kalligram

Garant

doc. PhDr. Csaba Szaló, Ph.D.

Vyučující

Irena Kašparová, M.A., Ph.D.doc. PhDr. Csaba Szaló, Ph.D.Mgr. Radka Klvaňová, Ph.D., M.A.Mgr. Lucie DrdováMgr. Alica RétiováMgr. Adam Staveník