Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropológia a filozofia (SAN216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SAN216 - Antropológia a filozofia, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs představuje vybraná témata produktivní spolupráce mezi (současnou) filozofií a antropologií. Kurs není přehledem filozofických myšlenek, dopněným antropologickými nebo etnografickými datami: spíše jde o nastolení plodných způsobů, jakými se mohou tyto disciplíny v současnosti vzájemně obohacovat.Hlavní cíle kursu jsou:seznámení se s některými ze sučasných filozofických otázek, k vyřešení kterých může přispět antropologické zkoumání;detailní prostudovaní a pochopení způsobů, jak to může antropologie udělat pomocí terénního výzkumu, spolu s uvedením konkrétních příkladů;naučit se produktivně antropologicky re-formulovat obecná témata a otázky, které si klade jiná humanitní disciplina.

Osnova

1. Úvodní setkání2. Antropologie a epistemologie 1: Epistemologické projekty3. Antropologie a epistemologie 2: Antropologické přispění4. Ukázky antropologických terénních výzkumů a údajů k epistemologii (Brazilie, Indie, Ukrajina, etc.)5. Antropologie a morální filozofie 16. Antropologie a morální filozofie 27. Ukázky antropologických terénních výzkumů a údajů k morální filozofii8. Diskurs a analýza vědění 19. Diskurs a analýza vědění 210. Moc, subjekt, subjektivizace11. Antropologické analýzy diskurzu a moci12. Kolokvium 113. Kolokvium 2

Literatura

STICH, Stephen, Shaun NICHOLS a Joseph WEINBERG. Meta-Skepticism: Meditations in Ethno-Epistemology. In LUPER, Steven. The Skeptics. 1. vyd. Surrey: Ashgate, 2003. s. 227-247, 20 s. ISBN 978-0-7546-1421-0. infoFOUCAULT, Michel. Archeologie vědění. Praha: Herrmann & synové, 2002. 318 s. infoHAIDT, Jonathan. The Emotional Dog and Its Rational Tail: A Social Intuitionist Approach to Moral Judgement. 2001. Psychological Review, 108/4, 814-834. ISSN 0033-295X. infoFOUCAULT, Michel. Myšlení vnějšku : Dits et écrits, 1954-1988 (Orig.). V Praze: Herrmann & synové, 1996. 303 s. info

Požadavky

! OBOR ( SA )Nevyžadují se žádné speciální znalosti z filozofie či dějin filozofie. Kurs bude bude orientován diskusemi nad problémy, ne encyklopedicko-dejinně.*UPOZORNENIE!Pre študujúcich odboru SAN má predmet hodnotu C-kreditu!

Garant

Mgr. Eva Šlesingerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Kanovský, PhD.