Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sociální antropologie (SAN235)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SAN235 - Dějiny sociální antropologie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studující bakalářského studia s významnými osobnostmi a směry sociální a kulturní antropologie. Kurz je věnován evolucionismu, britskému funkcionalismu, americkému konfiguracionismus, symbolická antropologie, strukturalismus, interpetativní antropologie.

Osnova

Úvod do kurzu, vysvetlenie syllabu, priebehu kurzu a hodnoteniaEvolucionizmusEdward Burnett Tylor, James George Frazer, Lewis Henry MorganVeda o spoločnosti: sociálny fakt a kolektívne vedomieÉmile Durkheim, Marcel MaussHistorický partikularizmus a difuzionizmusFranz Boas, Ratzel, FrobeniusFunkcionalizmusBronislaw MalinowskiOdpovede na funkcionalizmus: Funkčný štrukturalizmus, odmietnutie funkcionalizmuAlfred Reginald Radcliffe-Brown, Edward Evans-PritchardKonfiguracionizmus, výskumy osobnosti a kultúryRuth Benedictová, Margaret Meadová, Edward SapirSymbolická a interpretatívna antropológia 1Clifford GeertzSymbolická a interpretatívna antropológia 2Victor Turner, Mary DouglasMarxistická antropológia a kultúrny materializmusMaurice Godelier, Claude Meillassoux, Eric Wolf, Sidney Mintz, Marvin HarrisZáver, hodnotenie kurzu, kvízDefinitívna verzia sylabu bude zverejnená po začiatku semestra v organizačných pokynoch ku kurzu.

Literatura

povinná literaturaKANOVSKÝ, Martin. Kultúrna a sociálna antropológia :osobnosti a teórie. Vyd. 1. Bratislava: Chronos, 2004. 249 s. ISBN 80-89027-10-5. infodoporučená literaturaKANOVSKÝ, Martin. Štruktúra mýtov :štrukturálna antropológia Clauda Lévi-Straussa. Vyd. 1. Praha: Cargo, 2001. 151 s. ISBN 80-902952-2-3. info

Požadavky

Schopnosť čítať literatúru v anglickom jazyku. Absolvovanie kurzu vyžaduje prečítať približne 25 strán odborného textu v ang. jazyku týždenne.

Garant

doc. PhDr. Csaba Szaló, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Matouš JelínekMgr. Eva KotaškováBc. Marie Láníková