Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář k obecné sociologické teorii (SOC103a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOC103a - Proseminář k obecné sociologické teorii, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na individuální práci s textem a na aktivní a volnou diskusi na semináři. Výchozí literaturou pro semestr jaro 2012 je sbírka přednášek Jeffreyho Alexandra (1987. Twenty lectures. Sociological Theory since World War II. New York: Columbia University Press.). Na každém setkání budeme číst jednu kapitolu (začínajíc symbolickým interakcionismem..) a k tomu jeden/a student/ka nachystá referát z primární literatury týkající se aktuálního tématu semináře.Kurz tedy přináší přehled hlavních témat diskusí na poli teoretické sociologie. Hlavní cíle kurzu jsou:- prohlubování znalosti základních pojmů sociologického myšlení- osvojení si schopnosti používat kritické argumenty v akademické diskusi- samostatná práce s primární literaturou- vytvořit prostor pro akademickou diskusi na bakalářské úrovni.

Osnova

Osnova:1. Úvodní setkání – prezentace kurzu2. Co je teorie?3. Symbolic interakcionism I.4. Symbolic interakcionism II.5. Ethnomethdology I.6. Ethnomethodology II.7. týden pro samostudium8. Cultural Sociology I.9. Cultural Sociology II.10. Marxism I.11. Marxism II.12. Závěrečná debata:

Literatura

povinná literaturaSociologická teorie :příběh krize a fragmentace - projekt obnovy a rekonstrukce. Edited by Jan Balon. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2007. 164 s. ISBN 978-80-86429-72-4. infoALEXANDER, Jeffrey C. Twenty lectures :sociological theory since World War II. New York: Columbia University Press, 1987. x, 393 s. ISBN 0-231-06211-7. info

Garant

prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Gábor OláhMgr. Pavel Pospěch, Ph.D.