Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza kategorizovaných dat (SOC418)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOC418 - Analýza kategorizovaných dat, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kategorizovaná data tvoří převážnou většinu dat v sociologických šetřeních. Tento kurs jepraktický, není zaměřen na teorii, ale na analýzu a interpretaci kategorizovaných dat. Jedná se o pracovní seminář, v němž se studenti a studentky naučí pracovat se dvěma statistickými technikami,které se k analýze kategorizovaných dat od druhé poloviny 80. let minulého století v sociálních vědáchpoužívají. K analýze vztahu mezi nezávisle a závisle proměnnou budeme pracovat s jednotlivýmivariantami logistické regrese. V případě, že nelze ve vztahu proměnných určit závisle a nezávisleproměnnou, budeme pracovat s log-lineárními modely. Studenti a studentky se naučí pracovat sestatistickými programy STATA a LEM.

Osnova

1) Úvod: kategorizovaná data v sociologii, 2) Logistická regrese pro závisle proměnnou o dvou kategoriích - I, 3) Logistická regrese pro závisle proměnnou o dvou kategoriích - II, 4) Prediktory v logistické regresi a jejich interpretace - I, 5) Prediktory v logistické regresi a jejich interpretace - II, 6) Diagnostika logistické regrese, 8) Analýza dvojrozměrných a vícerozměrných kontingenčních tabulek, 9) Základní hierarchické log-lineární modely, 10) Pokročilejší log-lineární modely - topologie, asociace, multiplikace, 11) Logistická regrese pro závisle proměnnou o více uspořádaných kategoriích a pro závisleproměnnou o více kategoriích, 12) Logistická regrese a log-lineární modely – propojení a závěrečné souvislosti

Požadavky

SOUHLAS

Garant

prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Katrňák, Ph.D.