Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologický výzkum: kvalitativní dílna (SOC597)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SOC597 - Sociologický výzkum: kvalitativní dílna, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz probíhá jako dílna obtrusivních i neobtrusivních metod sběru sociologicky relevantních poznatků při konstrukci výzkumů orientovaných na porozumění v kontextu žitého světa aktérů, analýzu diskurzů a orientaci v prostředích složitých na přístup a sociální kontakt. Kurz je doporučen zvláště studujícím, kteří plánují ve své magisterské práci uplatňovat tzv. kvalitativní metody sociologického výzkumu. Kurz doporučuji absolvovat v 1., 2., nejpozději 3. semestru magisterského studia. U kvalitativního výzkumu platí více než jinde, že je třeba ho dělat, aby člověk pochopil jeho principy. Proto se svou povahou kurz v praktické části soustředí na to, aby frekventanti „udělali zkušenost“ s takovou výzkumnou činností, jejími časovými, psychologickými a prostorovými nároky. Kvalitativní zkoumání se nelze naučit čtením o něm, je potřeba zapojit intuici a cit pro vyváženost výsledku. Je potřeba poznat svou dobrodružnou stránku, míru trpělivosti či hranici, kolik bezbřehé nejasnosti ještě mentálně uneseme, abychom do pozorovaných skutečností předčasně nevnášeli intelektuálně předpřipravené struktury a významy. V průběhu kurzu se střídají samostatná praktika s přednáškami a diskusemi. Úvodní blok je věnován promýšlení pojmu „terén“ a „terénní výzkum“ a následuje uvědomování si etických rozměrů kvalitativního zkoumání. Poté se budeme zabývat třemi stěžejními kvalitativními výzkumnými postupy, pozorováním, sběrem a analýzou materiálních a textuálních projevů a rozhovorem. Na závěr se budeme věnovat prezentaci výsledků kvalitativního zkoumání skrze odborný sociologický text.

Osnova

Týden 1. Praktika. Rovnýma nohama do kvalitativního zkoumání.Týden 2. Přednáška a diskuse. Jak se vypořádat s "terénem".Týden 3. Praktika. Hranice možného a chtěného.Týden 4. Přednáška a diskuse. Hledání hranic etického zkoumání.Týden 5. Praktika. Naučit se vidět.Týden 6. Přednáška a diskuse. Pozorování.Týden 7. Čtecí týden.Týden 8. Přednáška a diskuse. Materiální kultura a analýza diskurzu.Týden 9. Praktika. Sběr předmětů a projevů.Týden 10. Přednáška a diskuse. Rozprávění.Týden 11. Praktika. Povídat si.Týden 12. Přednáška a diskuse. Text je až na prvním místě.Týden 13. Praktika. Prodat práci textem.

Literatura

povinná literaturaSCHATZMAN, Leonard a Anselm L. STRAUSS. Field research :strategies for a natural sociology. New Jersey: Prentice-Hall, 1973. x, 149 s. ISBN 0-13-314351-1. infoDAVIES, Martin Brett. Doing a Successful Research Project. Using Qualitative or Quantitative Methods. New York: Palgrave Macmillan.ESTERBERG, Kristin. Qualitative Methods in Social Research. Boston: McGraw-Hill.SILVERMAN, David. Ako robiť kvalitatívny výskum. Bratislava: Ikar.HENDL, Jan. Kvalitativní výzkum :základní metody a aplikace. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005. 407 s. ISBN 80-7367-040-2. infoYIN, Robert K. Case study research :design and methods. 4th ed. Los Angeles, Calif.: Sage Publications, 2009. xiv, 219 p. ISBN 978-1-4129-6099-1. infoHammersley, Martyn and Paul Atkinson. Ethnography. Principles in Practice. Second Edition. London: Routledge.Emerson, Robert M., Rachel I. Fretz and Linda L. Shaw. Writing Ethnographic Fieldnotes. Chicago: University of Chicago Press.Arksey, Hilary and Peter Knight. Interviewing for Social Scientists. An Introductory Resource with Examples. London: SAGE.Johnstone, Barbara. Discourse Analysis. Malden: Blackwell Publishing.Miller, Daniel. Stuff. Cambridge: Polity Press.Sztompka, Piotr. Vizuální sociologie. Fotografie jako výzkumná metoda. Praha: SLON.Maxwell, Joseph A. Qualitative Research Design. An Interactive Approach. Thousand Oaks: SAGE.

Požadavky

! NOW ( SOC560 Sociologický výzkum )

Garant

prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Sidiropulu Janků, Ph.D.