Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evaluační výzkum (SPP405)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPP405 - Evaluační výzkum, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu získají studenti znalosti a schopnosti provádět výzkumné aktivity v rámci analýzy a řízení sociálních programů a služeb sociální práce. Předmět nabízí schopnosti nezbytné pro přípravu, provedení a využití evaluace procesu i výsledku intervencí. Tyto schopnosti jsou předpokladem zvyšování kvality sociálních intervencí a tvořivého řešení nových problémů v praxi.

Osnova

Program kursu sestává ze čtyř relativně samostatných bloků přednášek a seminářů. Blok A se zabývá definicí podstaty evaluačního výzkumu, blok B se zabývá výkladem jednotlivých evaluačních strategií a modelů, které se od sebe liší mírou zapojování evaluace do řešení praktických problémů sociální práce a sociálních programů. Blok C seznamuje s evaluačními procedurami, které se liší podle oblasti (fáze) programu, na kterou se zaměřují. Blok D se zabývá vybranými aktuálními otázkami evaluačního výzkumu, které se často diskutují v evaluační praxi, Patří k nim otázky validity poznatků, spojování kvantitativních a kvalitativních výzkumných strategií, problém výběru předmětu a objektu výzkumu.Témata:- Sociálněvědní výzkum a evaluace- Hodnotící kritéria a standardy evaluačního výzkumu- Teorie sociálního programu.- Model politického cyklu a druhy evaluačních procedur- Diagnóza sociálního problému- Analýza tvorby sociálních programů.- Monitorování- Procesní evaluace- Hodnocení vlivu a efektivnosti sociálních programů- Kvalitativní a kvantitativní výzkumné strategie- Testování validity evaluačních poznatků- Posilování užitečnosti- Výběry v kvantitativní a kvalitativní výzkumné strategii- Kvalitativní metody sběru dat (interview, focus group, konverzační analýza)

Literatura

P. Rossi et al. Evaluation. A systematic approach. Sage London 1989M.Q. Patton: Qualitative Research and Evaluation Methods. SAGE London 2002Chen. H. Theory driven Evaluations . Sage, London 1990

Garant

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.Mgr. Iveta Zelenková, Ph.D.Mgr. Josef Horňáčekdoc. PhDr. Pavel Navrátil, Ph.D.Mgr. Jiří Vander, DiS.Mgr. Daniela Jaklová StřihavkováLucie Mořkovská, DiS.