Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (SPR104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPR104 - Základy práva, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty se základními právními pojmy a vede k orientaci v českém právním řádu. Obsahem předmětu jsou vybrané kapitoly z veřejného a soukromého práva. Výuka je realizována formou přednášek a seminářů. Přednášky seznamují se základem probíraných tématických celků. Semináře dávají prostor pro diskusi a procvičování učiva řešením konkrétních příkladů z praxe, práci v malých skupinách.Po ukončení předmětu by student měl znát a chápat legislativní a institucionální kontext výkonu sociální práce. Osvojil si základní znalosti z teorie práva, práva ústavního, rodinného, občanského, pracovního, trestního. Naučil se chápat jak právo funguje a čím je limitováno. Nové poznatky z probíraných oblastí práva si osvojil prostřednictvím diskuse a řešením konkrétních příkladů. Získal tak nejen teoretické znalosti, ale i schopnost orientovat se podle nich v praxi. Je schopen řešit základní sociálně právní problémy klientů.

Osnova

ZÁKLADY PRÁVA1. Základy teorie práva: Pojem práva, funkce práva, zákonnost, právní vědomí, prameny práva, právo veřejné a soukromé, právní normy, druhy právních předpisů, interpretace právních norem, odvětví práva, právní vztahy, právní jednání, protiprávní jednání, právní úkony, promlčení a prekluze, aplikace práva.2. Ústavní právo: Pojem, prameny, charakteristika a obsah Ústavy, Ústava ČR: základní ustanovení, moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní, Nejvyšší kontrolní úřad, Česká národní banka, Listina základních práv a svobod: druhy svobod.3. Správní právo: Pojem, předmět, prameny, obce, občané a orgány obce, státní správa, samospráva, kraje, správní řízení, stížnosti, oznámení a podněty, přestupky, řízení o přestupcích, systém české veřejné správy.4. Soudnictví, státní zastupitelství, advokacie, notářství5. Občanské právo: Subjekty, zastoupení, smlouvy, vlastnictví, spoluvlastnictví, věcná práva k věcem cizím, závazkové právo, závazky z právních úkonů, závazky z protiprávních úkonů, odpovědnost za škodu.6. Dědické právo: Předpoklady dědění, dědění majetku, funkce, základní zásady, dědění ze zákona, dědění ze závěti, řízení o dědictví.7. Občanské soudní řízení: Pojem, účastníci řízení a osoby zúčastněné na řízení, zahájení řízení, průběh řízení, dokazování, rozhodnutí, náklady řízení, opravné prostředky, výkon rozhodnutí.8. Rodinné právo: Pojem, prameny, manželství, rodiče a děti, určování a popírání rodičovství, účast společnosti na výkonu práv a povinností rodičů, náhradní výchova: osvojení, pěstounská péče, svěření dítěte do výchovy jiného občana než rodič, ústavní výchova, vyživovací povinnosti: pojem, druhy.9. Pracovní právo: Pojem, subjekty, prameny, pracovní poměr, pracovní doba, doba odpočinku, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, odměňování, zvláštní pracovní podmínky, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, náhrady škody, odbory, kolektivní vyjednávání.10. Trestní právo: Pojem, funkce, základní zásady, trestní zákon, základy trestní odpovědnosti, prvky a znaky trestného činu, právní následky trestní odpovědnosti, zvláštní část trestního zákona, trestní řízení, subjekty trestního řízení, průběh trestního řízení.

Literatura

povinná literaturaŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 10., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2010. xviii, 398. ISBN 9788074003271. info

Garant

PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Iva Kernová