Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritická sociální práce (SPR476)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPR476 - Kritická sociální práce, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je porozumění teoretickým východiskům kritické sociální práce, seznámení se s hlavními principy a koncepty a schopnost je aplikovat k reflexi vlastních východisek a zkušeností z praxe sociální práce.Součástí je porozumění kritické sociální práci v kontextu přístupů jako je radikální, postmoderní nebo feministická sociální práce, antiopresivní přístupu, kritická reflexe, apod. Cílem je porozumění odlišnostem v tom, jak jsou problémy v interakcích a cíle intervencí formulovány ze strany těchto jednotlivých přístupů.Dalším cílem předmětu je rozvoj schopnosti psaní krátkých akademických textů (cíl naplněn zejména skrze písemné přípravy na semináře a závěrečnou práci a zpětnou vazbu, kterou studenti dostanou od vyučující a od sebe navzájem).Po absolvování předmětu budou studenti schopni samostatně aplikovat principy kritické sociální práce v praxi na úrovni individuální i skupinové práci s klienty, ale i na úrovni organizace a při kontaktu s dalšími institucemi. Studenti také rozvinou schopnost psaní krátkých akademických textů a recenzí na texty jiných autorů.

Osnova

PřednáškaTeoretické vymezení: kritická, radikální a postmoderní sociální práce, krize vědění a identity sociální práceSeminářPřednáškaTeoretické vymezení: antiopresivní přístup, feministická sociální práce, sociální změna, zplnomocnění, kritická reflexeSeminářPřednáškaPříklady praxe kritické sociální práce: přístupy Housing First vs. Housing Ready, divadlo utlačovanýchSeminářPřednáškaPříklady praxe kritické sociální práce: svépomocné skupiny, asertivní komunitní léčba, case managementSeminářPříklady praxe kritické sociální práce: přístup Harm Reduction v oblasti užívání drog a poskytování placených sexuálních služebSeminář

Literatura

povinná literaturaFook, Jan, Bob Pease (eds.) 1999. Transforming Social Work Practice. Postmodern Critical Perspectives, Lodon: Routledge.Adams, Robert 1996. Social Work and Empowerment. London: Macmillan.Fawcett, Barbara (ed.) 2000. Practice and Research in Social Work. Postmodern Feminist Perspectives, London: Routledge.neurčenoThompson, Neil 1998. Promoting Equality. Challenging Discrimination and Oppression in Human Services. London: Macmillan Press.Thompson, Neil 2006. Anti-discriminatory Practice. New York: Palgrave Macmillan.Healy, Karen 2000: Social Work Practices. Contemporary Perspectives on Change. London: Sage Publications.Fook, Jan 2002: Social Work. Critical Theory and Practice. London: Sage Publications.Healy, Karen 2014: Social Work in Context. Creating Framework for Practice. New York: Palgrave Macmillan.

Garant

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Magda Frišaufová, Ph.D.