Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kriminalita a sociální práce s pachateli (SPR508)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPR508 - Kriminalita a sociální práce s pachateli, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se v kurzu kriminologie a penologie seznámí v obecné části s teoretickými východisky moderní kriminologie a penologie 20. století. Zvláštní zřetel je věnován metodám kriminologického a penologického výzkumu a aktuálním problémům současné trestní justice. Jsou objasněny základní pojmy trestního práva a trestního řádu včetně dokumentů Evropské unie o trestní justici. Zmíněny jsou také pohledy a role sociální práce v této problematice.Ve speciální části je kurz rozdělen na dvě části. • V první - kriminologické - je navázáno na problematiku sociální patologie, přednášené v nižších ročnících. Jsou prezentovány typy trestné činnosti včetně jejich společenského dopadu v hodnocení. Zmíněny jsou také sociální okolnosti a kontext životní situace pachatele. Vedle obecné kriminality je prezentována aktuální problematika vývoje trestné činnosti po roce 1990, zejména pak počítačová trestná činnost, prostituce, drogy, finanční a daňové úniky, hospodářská trestná činnost. Je věnována pozornost i násilné trestné činnosti. • Druhý díl speciální části je věnován problematice trestu. Přednáší se dějiny penitenciární myšlenky, evropská a česká koncepce vězeňství a trestní justice, problematika alternativních trestů i tradičních trestů jako je např. trest odnětí svobody. Je věnována pozornost obsahu a struktuře výkonu trestu, jeho účinnosti a návaznostem na postpenitenciární péči. Jedna přednáška je věnována sociální dynamice mezi vězněnými a jejím sociologickým aspektům. Přednáška je směřována pro praktické využití poznatků sociálních pracovníků pracujících s pachateli trestné činnosti.

Osnova

ZZákladní pojmy (kriminologie, trestního práva a trestního řádu, sociální práce)(H)Předmět a obsah kriminologie a její metodologie (H)Teorie kriminality a zločinnosti (H)Právní, kriminologické a sociologické hodnocení násilných, majetkových a sexuálně determinovaných trestných činů, příčiny a podstata (M)Prevence kriminality a současná opatření a trendy snižování kriminality (H)Trestní politika České republiky a mezinárodní boj proti zločinnosti (M)Sociální práce s pachateli trestných činů (obsah, různé role)(H)Kriminální scéna v ČR, politický a náboženský extremismus jako kriminologický problém (M)Filosofie trestu a dějiny penitenciárních systémů (H)Mezinárodní úmluvy o mučení a nelidském zacházení a Minimální pravidla pro zacházení s vězni unesení Rady Evropy R 78 z roku 1987 (M)Druhy trestních sankcí platných podle trestního zákona ČR (H)Výkon trestu odnětí svobody, problematika resocializace a reintegrace pachatelů po ukončení trestu. (H)Srovnání Českého a Evropského vězeňství (H)Volné téma - exkurze do věznice

Literatura

NOVOTNÝ, Oto a Josef ZAPLETAL. Kriminologie. 2., přeprac. vyd. Praha: ASPI, 2004. 451 s. ISBN 80-7357-026-2. infoKAISER, Günther. Kriminologie :úvod do základů. Translated by Helena Válková. 1. vyd. Praha: C.H. Beck, 1994. xx, 268 s. ISBN 80-7179-002-8. infoKUCHTA, Josef, Helena VÁLKOVÁ a Václav KRATOCHVÍL. Kriminologie. 1. dotisk 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 132 s. ISBN 80-210-2204-3. infoKUCHTA, Josef, Věra KALVODOVÁ, Helena VÁLKOVÁ, Alexander NETT, Jan MUSIL a Josef ZAPLETAL. Kriminologie. 1. dotisk 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 102 s. ISBN 80-210-2217-5. infoMEZNÍK, Jiří, Věra KALVODOVÁ a Josef KUCHTA. Základy penologie. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1995. 75 s. ISBN 80-210-1248-X. infoHÁLA, Jaroslav. Úvod do teorie a praxe vězeňství. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2005. 183 s. ISBN 80-86708-05-5. infoSPURNÝ, Joža. Psychologie násilí :o psychologické podstatě násilí, jeho projevech a způsobech psychologické obrany proti němu. 1. vyd. Praha: Eurounion, 1996. 134 s. ISBN 80-85858-30-4. infoStatistic Yearbook - Ministry of the Interior of the Czech Republic (www.mvcr.cz)

Garant

PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Petra HorováPhDr. Jiří Mezník