Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evaluační výzkum (SPR810)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPR810 - Evaluační výzkum, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu získají studenti znalosti a schopnosti provádět výzkumné aktivity v rámci analýzy a řízení sociálních programů a služeb sociální práce. Předmět nabízí schopnosti nezbytné pro přípravu, provedení a využití evaluace procesu i výsledku intervencí. Tyto schopnosti jsou předpokladem zvyšování kvality sociálních intervencí a tvořivého řešení nových problémů v praxi.

Osnova

Program kursu sestává ze čtyř relativně samostatných bloků přednášek a seminářů. Blok A se zabývá definicí podstaty evaluačního výzkumu, blok B se zabývá výkladem jednotlivých evaluačních strategií a modelů, které se od sebe liší mírou zapojování evaluace do řešení praktických problémů sociální práce a sociálních programů. Blok C seznamuje s evaluačními procedurami, které se liší podle oblasti (fáze) programu, na kterou se zaměřují. Blok D se zabývá vybranými aktuálními otázkami evaluačního výzkumu, které se často diskutují v evaluační praxi, Patří k nim otázky validity poznatků, spojování kvantitativních a kvalitativních výzkumných strategií, problém výběru předmětu a objektu výzkumu.Témata:BLOK A- Sociálněvědní výzkum a evaluace- Hodnotící kritéria a standardy evaluačního výzkumu- Teorie sociálního programu.BLOK B- Model politického cyklu a druhy evaluačních procedur- Diagnóza sociálního problému- Analýza tvorby sociálních programů.- Monitorování- Procesní evaluace- Hodnocení vlivu a efektivnosti sociálních programůBLOK C- Kvalitativní a kvantitativní výzkumné strategie- Testování validity evaluačních poznatků- Posilování užitečnosti- Výběry v kvantitativní a kvalitativní výzkumné strategii- Kvalitativní metody sběru dat (interview, focus group, konverzační analýza)

Literatura

P. Rossi et al. Evaluation. A systematic approach. Sage London 1989M.Q. Patton: Qualitative Research and Evaluation Methods. SAGE London 2002Chen. H. Theory driven Evaluations . Sage, London 1990EC-DGV, Guidelines for Systems of Monitoring and Evaluation of ESF Assistance in the

Požadavky

Uvod do Metodologie sociálních věd, Statistika, Evaluační výzkum I

Garant

PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.Mgr. Jiří Vander, DiS.doc. PhDr. Pavel Navrátil, Ph.D.Mgr. Zuzana KlápšťováMgr. Miroslav Suchanec, Ph.D., M.Sc.Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D.