Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s mládeží (SPR814)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPR814 - Sociální práce s mládeží, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je nabízen studentům magisterského stupně. Bude poskytovatteoretická a praktická východiska pro sociální práci s mládeží a je určen především studentům, kteří se orientují na tuto cílovou skupinu.Tento kurzvychází ze základní premisy, že sociální práce s mládeží by měla stavět na podpoře jejich resilience (nezdolnosti), čímž navazuje na zahraniční pojetí sociální práce s touto cílovou skupinou;poskytuje studentům příležitosti učit se a aplikovat koncept resilience do typických oblastí, s nimiž se potýkají mladí lidé, jejich rodiny a soc. pracovníci, jež s nimi pracují;vychází ze sociálněekologického pojetí, v jehož rámci budou identifikovány rizikové a protektivní faktory ovlivňující adolescenta a navrženy odpovídající intervence vedoucí ke zvýšení adaptace, copingu a překonání obtížných životních situací.Na konci kurzu studenti rozvinou své znalosti a dovednosti v těchto oblastech:1. znalost problematiky rizikové mládeže;2. porozumění a aplikace assessmentu resilienčních činitelů adolescenta;3. znalost a sebereflexe osobních předpokladů pracovníka s mládeží;4. znalost přístupů a trendů uplatňovaných v rámci jednotlivých typů sociální práce (individuální; skupinové a komunitní) u různých typů cílových skupin;5. znalost principů adekvátních intervencí a schopnost navrhnout intervenci vlastní.

Osnova

1. Základní pojmy, juvenilní legislativa.2. Teoretické pohledy na rizikovou mládež.3. Kulturní, komparativní a biografická perspektiva.4. Předpoklady pracovníka s mládeží.5. Vývojové změny v adolescenci - holistické pojetí.6. Sociálně ekologické pojetí konceptu resilience.7. Využití konceptu resilience v sociální práci s rizikovou mládeží.8. Rizikové a protektivní faktory u mládeže - mikro, meso a makro systémová úroveň.9. Typy domácích a zahraničních intervencí, soudobé trendy v přístupu k mládeži.10. Sociální práce se specifickými skupinami rizikové mládeže.

Literatura

Resiliency enhancement :putting the strengths perspective into social work practice. Edited by Elaine Norman. New York: Columbia University Press, 2000. vi, 240 p. ISBN 0-231-11801-5. infoStress, risk, and resilience in children and adolescents :processes, mechanisms, and interventions. Edited by Robert J. Haggerty. New York: Cambridge University Press, 1994. xxiv, 417. ISBN 0-521-57662-8. infoSAPIN, Kate. Essential skills for youth work practice. 1st ed. Thousand Oaks, CA: SAGE Publications, 2008. xiii, 226. ISBN 978-1-4129-3093-2. infoProviding support to young people :a guide to interviewing in helping relationships. Edited by Hazel L. Reid - Alison J. Fielding. New York: Routledge, 2007. vii, 119 s. ISBN 041541959X. infoWorking with young people. Edited by Roger Harrison - Christine Wise. Thousand Oaks, Calif. :.: SAGE Publications, 2005. viii, 229. ISBN 1-4129-1946-0. infoHAYDEN, Carol. Children in trouble :the role of families, schools and communities. New York, N.Y.: Palgrave Macmillan, 2007. xix, 177 s. ISBN 978-1-4039-9485-1. info

Garant

PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Monika Punová, Ph.D.