Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy veřejné politiky (VPL150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPL150 - Základy veřejné politiky, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je vybavit studenty základními poznatky z oblasti teorie veřejné politiky a veřejně politického procesu. Tyto poznatky by jim měly napomoci lépe porozumět procesům, které probíhají při tvorbě a realizaci veřejné a sociální politiky a jejich programů. Stejně tak by jim tyto poznatky měly napomoci k dobré reflexi a zvládnutí jejich administrativních, profesionálních a manažerských rolí v budoucí odborné praxi.

Osnova

Veřejná politika jako praxe a vědní disciplinaEtika a veřejná politika.Veřejná politika jako struktura a proces.Trh, stát a občanský sektor jako regulátory veřejného života společnosti.Stát a jeho instituce. Teorie státu. Veřejná správa – administrativní stát, byrokracie. New Public Administration., New Public Management.Teorie utváření veřejné agendy. Definice problému a role politické analýzy v ní.Racionální modely rozhodování ve veřejné politice.Moc jako faktor tvorby rozhodnutí ve veřejné politice.Implementace veřejných programů a služeb. Implementace top down a bottom – up.Systémy poskytování veřejné politiky (delivery mix).

Literatura

povinná literaturaPotůček M. et al. Veřejná politika. Praha SLON, 2006Fiala, P. - Schubert, K..: Moderní analýza politiky. Uvedení do teorií a metod policy analysis. Praha, Barrister & Principal 2000Winkler J.: 2002 Implementace MU BrnoWinkler J. 2007 Teorie rozhodování a dynamika sociální politiky. MU Brno

Garant

prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.PhDr. Imrich Vašečka, Ph.D.PhDr. Pavel Horák, Ph.D.Lucie Mořkovská, DiS.PhDr. Helena Tomešová Bartáková, Ph.D., M.Sc.