Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika zaměstnanosti a pracovního trhu (VPL402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPL402 - Politika zaměstnanosti a pracovního trhu, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače s principy, cíli, nástroji a účinky politiky zaměstnanosti a politiky pracovního trhu. Vést přitom posluchače k pochopení vazeb mezi ekonomickými a sociálními mechanismy, které ovlivňují funkce politiky pracovního trhu. Seznámit posluchače s metodami analýzy pracovního trhu a politiky pracovního trhu, dále se zásadami tvorby a uplatňování opatření a projektů v oblasti zaměstnanosti.Výstupy z učenípo absolvování předmětu studenti- chápou smysl použití jednotlivých nástrojů politiky zaměstnanosti ve vazbě na problémy trhu práce- jsou schopni identifikovat nejvhodnější nástroje- jsou schopni analyzovat efekty opatření aktivní politiky- jsou schopni navrhovat konkrétní řešení problémů trhu práce

Osnova

I. Celkový rámec, cíle a strategie1. Implikace pro politiku trhu práce vyplývající z teorie trhu práce2. Politika zaměstnanosti: makroekonomická regulace poptávky po práci3. Politika pracovního trhuII. Pasivní a aktivní politika pracovního trhu4. Kompenzace příjmu v nezaměstnanosti a rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti5. Vývoj aktivní politiky pracovního trhu6. Aktivní politika pracovního trhu - zásady a typy opatření7. Politika pracovního trhu v České republice a její specifika8. Perspektivy vývoje politiky zaměstnanosti a politiky pracovního trhuIII. Účinky politiky a jejich hodnocení9. Účinky politiky pracovního trhu10. Analýza účinků politiky pracovního trhu

Literatura

Národní program reforem 2008-2010.Nicaise I. et al. „Pitfalls and Dilemmas in Labour Market Policies for Disadvantaged Groups and How to Avoid Them.“ European Journal of Social Policy 1995, 5: 199-217.deKonning J. 2001. Labour Market Policy and Unemployment. Cheltenham: Edward Elgar,Sirovátka, T,. Mareš, P. (eds) 2003. Trh práce, nezaměstnanost, sociální politika. Brno: Masarykova univerzita.Winkler, Jiří - Žižlavský, Martin (eds) 2004. Český trh práce a Evropská strategie zaměstnanosti. Brno : Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita.Sirovátka T.: Politika pracovního trhu, MU v Brně, 1995.Calmfors L. Active Labour Market Policy and Unemployment. A Framework for the Analysis of Crucial Design Features. Paris, OECD 1994OECD 2005. Employment Outlook. Chapter 4: Labour Market Programmes and Activation Strategie: Evaluating the Impacts (www. oecd.org)Serrano Pacual, A., Magnusson, L. Reshaping Welfare States and Activation Regimes. Oxford: Peter Lang.

Požadavky

( SPP108 Základy ekonomie || SPP403 Ekonomie || SPP321 Ekonomie || VPL403 Ekonomie )

Garant

prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc.PhDr. Markéta Horáková, Ph.D.Lucie Mořkovská, DiS.PhDr. Helena Tomešová Bartáková, Ph.D., M.Sc.