Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a implementace veřejných programů (VPL513)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VPL513 - Tvorba a implementace veřejných programů, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je (1) poznání procesu realizace sociálních programů v jeho sociálním a organizačním kontextu, (2) naučit se používat různé přístupy k jeho analýze a (3) poskytnout návod pro aplikaci těchto poznatků při přípravě vlastních sociálních projektů.

Osnova

Budou vyučována následující témata:Veřejná politika, sociální problémy a veřejné zájmyHodnotový základ veřejné politikyVeřejná politika jako cílevědomá racionální kolektivní akceSystémové a procesní modely sociální a veřejné politikyInstitucionální a organizační prostředí veřejné politikyAktéři politického procesuUtváření politické agendyRozhodování a tvorba strategických cílůImplementace jako management politického procesuAlternativní modely implementace politického procesuOrganizace politického procesuKulturní modely organizačního zajištění implementaceByrokratická administrace. Profesionální poskytování. Manažerství. Komunitarismus.Organizační rozvoj, Konflikt a vyjednávání programových zájmů

Literatura

WINKLER, Jiří. Implementace :institucionální hledisko analýzy veřejných programů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002. 160 s. ISBN 80-210-2932-3. infoWINKLER, Jiří . Teorie rozhodování a dynamika sociální politiky. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 254 s. FSS MU. ISBN 978-80-210-4486-9. infoPARSONS, W. 1995 Public Policy. London Prentice Hall kap.3 ,4, 7 cca100 s.HILL,M. 1997 Policy Proces in the Modern State. London, cca 60s.HOWLETT,M. 1995 Studiing Public Policy. Oxford, Ox. Un. Press cca 30 s.

Garant

prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Winkler, Ph.D.PhDr. Imrich Vašečka, Ph.D.