Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mediálních a komunikačních studií (ZUR104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR104 - Úvod do mediálních a komunikačních studií, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs tvoří první část čtyřsemestrového cyklu přednášek zaměřených na analýzu role masové komunikace a masových médií v moderní, respektive postmoderní společnosti. Úvodní část si klade za cíl seznámit posluchače s dvěmi základními komunikačními perspektivami (procesuální a sémiotickou) a s jejich teoretickými východisky. Hlavním cílem kurzu je objasnění znakové podstaty interpersonální i masové komunikace, a to především z pohledu lingvistického a sociologického (Barthes, Fiske Hartley, Hall, Hurwitz). Posluchači se v této souvislosti seznámí se základními východisky sémiotické analýzy masmediálních sdělení.Na konci kurzu budou kromě toho schopnia/ porozumět znakové podstatě interpersonální a masové komunikace ab/ vypracovat sémiotickou analýzu mediálních obsahů.

Osnova

1.týden – téma: komunikační a mediální studia2. týden – téma: komunikace: základní vymezení3.týden - téma: základní komunikační teorie: procesuální a sémiotická škola4.týden - téma: znak a význam5.týden – téma: organizace znaku6.týden – téma: komunikační kódy: základní vymezení7.týden – téma: komunikační kódy: aplikace8.týden – téma: označování9.týden – téma: zpravodajství jako forma komunikace10.týden – téma: dominantní interpretace11.týden – téma: základní součásti zpravodajské narace12.týden – téma: strukturalistická východiska analýzy mediálních sdělení

Literatura

- Burton, G., Jirák, J.: Úvod do studia médií. Barrister and Principal. 2001.- Lohisse, J.: Komunikační systémy: Socioatropologický pohled. Praha. Karolinum, 2003.- Volek, J.: Úvod do komunikačních studií. Brno. FSS. 2002 (Skriptum v elektronické podobě)Jirák, J., Kopplová, B.: Média a společnost. Portál 2003.

Garant

PhDr. Jaromír Volek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaromír Volek, Ph.D.Mgr. et Mgr. Kateřina KirkosováMgr. Lenka NovákováMgr. et Mgr. Marína UrbánikováMgr. Johana Kotišová