Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět On-line internetový deník STISK - cvičné médium (dílna) (ZUR109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR109 - On-line internetový deník STISK - cvičné médium (dílna), Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vzhledem ke stále silněji se prosazujícímu celosvětovému trendu multimedializace novinářské práce je nutné, aby byli absolventi připraveni pro tento typ práce ve svém budoucím povolání. Kurz s názvem On-line deník Stisk se zaměří na uplatňování znalostí studentů z praktických kurzů a na rozvíjení jejich praktických dovedností. On-line deník Stisk je praktickou dílnou pro studenty a bude prezentován jako svébytný zpravodajský server v rámci projektu Multimédia. Tento projekt vychází z myšlenky interaktivního webového rozhraní odrážejícího poslední trendy v multimediální žurnalistice. Půjde o jakýsi „rozcestník“ sdružující a prolínající různé aspekty multimediální žurnalistiky, a to jak na teoretické, tak praktické úrovni. Webové „rozcestí“ bude praktickou aplikací znalostí, které studenti získají v nově nabízených teoretických kurzech projektu. Ty je vybaví pro práci v praktických kurzech, které se budou o provoz webu starat. A jedním z nich je také Stisk. V něm si studenti každodenně vyzkouší samostatně, pouze pod supervizí lektorů, on-line multimediální novinářskou práci. Podmínkou pro absolvování kurzu je aktivní účast na přípravě deníku. Studenti prochází všemi redakčními funkcemi, důraz je kladen především na kvalitu a množství dodaných žurnalistických materiálů. Hodnotí se také způsob vyhledávání informací a témat.Hlavním cílem kurzu je zprostředkovat studentům dovednosti potřebné pro on-line žurnalistu v každodenním provozu multimediálního on-line deníku Stisk.

Osnova

1. týden: Rozdělení úkolů a harmonogramu přípravy internetového deníku.2.–12. týden: Vytváření on-line deníku.13. týden: Zhodnocení práce týmu, navrhování změn vedoucích ke zefektivnění práce v kurzu.

Literatura

Online news :journalism and the internet. Edited by Stuart Allan. 1st pub. Maidenhead: Open University Press, 2006. 208 s. ISBN 0-335-22121-1. infoOnline journalism :reporting, writing, and editing for new media. Edited by Richard Craig. Belmont, Calif.: Thomson/Wadsworth, 2005. xiv, 284 p. ISBN 0-534-53146-6. infoDE WOLK, Roland. Introduction to online journalism :publishing news and information. Boston, MA: Allyn and Bacon, 2001. xvi, 205 p. ISBN 0-205-28689-5. infoFOUST, James C. Online journalism :principles and practices of news for the Web. Scottsdale, Ariz.: Holcomb Hathaway, 2005. 271 p. ISBN 1-890871-56-7. infoDube, Jonathan. A Dozen Online Writing Tips. (http://www.cyberjournalist.net/news/000118.php)Online journalism ethics :traditions and transitions. Edited by Cecilia Friend - Jane B. Singer. Armonk, N.Y.: M.E. Sharpe, 2007. xxvi, 246. ISBN 978-0-7656-1574-9. infoGILLMOR, Dan. We the media :grassroots journalism by the people, for the people. Sebastopol, CA: O'Reilly, 2006. xxix, 301. ISBN 0-596-10227-5. info

Požadavky

ZUR130 Úvod do zpravodajství

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Čuřík, PhD.Mgr. Zuzana PlíškováBedřich ProkopMgr. Tomáš SvobodaPhDr. Jan Tomandl