Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multimédia v éře mobilní komunikace (ZUR364)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR364 - Multimédia v éře mobilní komunikace, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz "Multimédia a alternativní média"seznámí posluchače s novými trendy v oblasti počítačové grafiky, filmu, animace a interaktivních médií. Posluchač se obeznámí s počátky i trendy televizního vysílání a zaváděním nových grafických prvků a technologií, které jsou součástí televizních pořadů (zpravodajství, dokumentaristika, ad.) a reklamních bloků. V kurzu budou představeny technologie, které se uplatňují při tvorbě počítačové grafiky a její implementaci v televizi, filmu a na internetu. Představení nových grafických aplikací a jejich využití v konkrétních případech. Součástí kurzu budou semináře s odborníky na počítačovou grafiku a nové technologie.Posluchači kurzu budou seznámeni s distribucí nových médií v bezdrátových sítích (mobilní komunikace).Seznámí se se zpracováním audi a video materiálů pro alternativní a nová média (mobilní sítě, interaktivní film, fulldome film.Závěrečná práce studentů bude praktická a bude spočívat na vytvoření vlastního obsahu pro tento druh alternativních médií. V průvěhu semestru budou polsuchači zpracovávat seminární úkoly, které budou mít charakter pořadu o nových technologiích.Závěrečná semestrální práce bude vytvoření krátkého AV fulldome filmu v nejnižším rozlišení 1K.

Osnova

1. Historie vývoje drátových i bezdrátových sítí. Konvergenční tendence v oblasti komunikací. (mobily, bezdrátový přenost – obraz, zvuk, text)2. Druhy a formáty multimediálních obsahů a jejich standardy. Technologie určené k jejich přenosu, jejich omezení, výhody a nevýhody.3. Zpracování AV obsahů.4. Nové typy médií - Fulldome produkce5. Produkce nového typu filmového média (interaktivní film)6. Práce se zdoji, prezentace vlastního seminárního úkolu.7. Jak nové technologie ovlivňují nové média a proč (Existuje technologický deteminismus?)8. - 15. Preprodukce, produkce, postprodukce závěrečné AV semestrální práce.

Literatura

Els van de Kar, IOS Press Designing Mobile Service Systems, 2007Herve Benoit, Digital Television.3rd.Edition, 2008Dan Sison, Google SEO Secrets, 2003Christoffer Andersso, Mobile media and applications from concept to flash, 2006K. F. Ibrahim, Newnes.Guide.to.Television.and.Video.Technology.4th.Edition, 2007 Joseph R. Dominick, Dynamics of Mass communication, 2005Noam Chomsky, Media Control the Spectacular Achievements Of Propaganda, 1997David R. Bull, Video Coding for Mobile Communications, 2002Dan Rayburn, the Business of Streaming and Digital Media, 2005GERARD O’DRISCOLL, Next Generation IPTV Services and Technologies, 2008Jack Y. B. Lee, Scalable Continuous Media Streaming Systems Architecture Design Analysis and Implementation, 2005Michael M. A. Mirabito, the New Communications Technologies, Fifth Edition Applications, Policy, and Impact, 2004Jean K. Chalaby, Transnational Television Worldwide Towards a New Media Order, 2005Jerry D. Gibson, Multimedia Communications, 2001Gilberd Held, Understanding IPTV, 2007Richard Harper, the Inside Text Social Cultural and Design Perspectives on SMS, 2005Kari Pulli, Mobile 3D Graphics with OpenGL ES and M3G, 2008Tri T. Ha, Digital Satellite Communications, 1990WOODS, John W. Multidimensional signal, image, and video processing and coding. Boston, Mass.: Elsevier/Academic Press, 2006. 493 p. ;. ISBN 0-12-088516-6. info

Požadavky

Předpokladem (výhodou), ale ne nezbytným je absolvování kurzů:- práce ve studentské televizi www.munitv.cz- TV dramaturgiePo absolvování kurzu ZUR365 může student absolvovat studentskou povinnou praxi v rámci studentské univerzitní televize (www.munitv.cz)Kurz je zaměřen na praktická cvičení, která se ralizují v PC54, střižně a TV studiu.

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

Mgr. Leo Nitče